Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Hoe het mogelijk is dat we elke foto vrijwel direct herkennen? Het brein blijkt zeer gevoelig te zijn voor de globale structuur van beelden. Zo weten de hersenen bijvoorbeeld binnen een fractie van een seconde of een foto in een door mensen gemaakte omgeving is genomen. Het brein past daarbij een verrassend simpele rekentruc toe. Dit concluderen cognitieve neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Hersenen op sterk water

De onderzoekers lieten proefpersonen honderden verschillende foto's zien. Terwijl hun hersenactiviteit werd gemeten, moesten ze bij iedere foto aangeven of het een natuurlijke of kunstmatige omgeving betrof. De hersenactiviteit tijdens het zien van bijvoorbeeld een straat of een bos bleek al binnen een tiende van een seconde behoorlijk te verschillen. Deze verschillen waren zelfs zo betrouwbaar dat het mogelijk was om het antwoord van de proefpersonen ermee te voorspellen.

Simpele rekentruc

De onderzoekers ontwikkelden een computermodel om te bekijken welke informatie het brein precies gebruikt om zo snel een indruk te krijgen van een omgeving op een foto. Dit model laat zien dat het brein op basis van een simpele rekentruc - de statistische verdeling van licht en donker - bepaalt wat de inhoud van een scène is. Het vervangt eerdere, veel ingewikkelder modellen.

Publicatiegegevens

Groen, I.I.A, Ghebreab, S., Prins, H., Lamme, V.A.F. & Scholte H.S., (2013). ‘From Image Statistics to Scene Gist: Evoked Neural Activity Reveals Transition from Low-Level Natural Image Structure to Scene Category’, in: The Journal of Neuroscience 33(48), 18814-18824.