Nobelprijswinnaar prof. dr. Alvin E. Roth ontvangt tijdens de Dies van de Universiteit van Amsterdam op woensdag 8 januari het eredoctoraat. Voorafgaand is hij te gast bij Room for Discussion, het discussieplatform van economiestudenten van de UvA.

Alvin E. Roth
fotograaf: Bengt Nyman

De studenten van Room for Discussion spreken met Roth onder meer over de geldigheid van economie als wetenschap en over hoe hij zijn inspiratie vindt.

Nobelprijswinnaar Roth

Prof. dr. Alvin E. Roth (1951) is hoogleraar Economie op de Craig and Susan McCaw-leerstoel aan Stanford University (VS) en George Gund Professor of Economics and Business Administration Emeritus aan Harvard University (VS). Voor zijn werk op het terrein van applied market design ontving Roth in 2012 de Nobelprijs voor de Economie. In dit vakgebied worden elementen van de speltheorie gebruikt om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Een voorbeeld hiervan is het systeem dat Roth ontwierp om donornieren toe te kennen aan patiënten. Een ander voorbeeld is Roths systeem dat de jaarlijks 80.000 aangemelde middelbare scholieren verdeelt over de ruim 500 middelbare scholen in New York.

Over Room for Discussion

Room for Discussion is een wekelijks interviewprogramma georganiseerd voor en door studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Voor een groot publiek interviewen studenten in een daartoe ingerichte ‘huiskamer’ wetenschappers, politici, bestuurders en opinieleiders over actuele economische onderwerpen. In het recente verleden ontving Room for Discussion onder andere Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem, CEO van Tata Group Ratan Tata, Managing Director van het IMF Christine Lagarde, DNB-president Klaas Knot en ECB-president Mario Draghi.

Tijd en locatie

Het debat met Alvin Roth vindt plaats op woensdag 8 januari om 13.00 uur.
Locatie : de E-hal van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Roetersstraat 11, Amsterdam.