De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan twee jonge veelbelovende UvA-wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. Met deze subsidie krijgen pas gepromoveerde onderzoekers de kans om onderzoekservaring in het buitenland op te doen. Buitenlandse onderzoekers kunnen onderzoek in Nederland verrichten.

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

De gehonoreerden werden geselecteerd vanwege hun innoverend en grensverleggend onderzoek. In totaal dienden 92 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in. Negentien van deze aanvragen zijn door NWO gehonoreerd.

Rubicon

De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO ongeveer 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon.

De gehonoreerden

Dr. Pepijn Brandon (Geschiedenis): Loonarbeid en slavernij in het Nederlandse Atlantische rijk.

In het Nederlandse Atlantische rijk werkten in de zeventiende en achttiende eeuw honderdduizenden mensen op schepen, plantages en andere plekken. Sommigen waren in loondienst, anderen slaaf of dwangarbeider. Pepijn Brandon kijkt hoe dit verschil vormen van samenwerking en solidariteit beïnvloedde.

Brandon gaat zijn onderzoek uitvoeren aan het Department of History van de University of Pittsburgh (VS).

Dr. Martin Vinck (Life Sciences): Nieuw licht op het mechaniek van hersengolven.
Interacties tussen inhiberende en exciterende cellen genereren een complex patroon van hersengolven. Martin Vinck bestudeert de precieze bijdragen van verschillende celtypes en chemische signaalstoffen aan het ontstaan van hersengolven. Hij doet dit door lichtgevoelige eiwitten in specifieke cellen te implanteren en optisch te stimuleren.

Vinck gaat zijn onderzoek uitvoeren aan het Kavli Institute for Neuroscience/Neurobiology van Yale University (VS).