Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Een internationale groep onderzoekers, onder wie UvA-hoogleraar Peter Sloot, is erin geslaagd om de locatie, het tijdstip en de grootte van aardbevingen en de naschokken daarvan in de nabije toekomst te voorspellen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het online wetenschappelijke tijdschrift 'Scientific Reports'.

Kobe-Earthquake-Flickr-CreativeCommons-hslo

Het voorspellen van aardbevingen is essentieel om tijdig mensen en goederen in veiligheid te brengen. Het was tot dusver niet mogelijk om nauwkeurige voorspellingen op korte termijn te doen.

Het team van onderzoekers uit Taiwan, Singapore en Nederland brengt hier verandering in. Zij ontwikkelden een mesoscopisch model waarmee de vorming en de desintegratie van netwerken van granulaire clusters op het raakvlak van tektonische platen (aardplaten) beschreven en gemeten kan worden. ‘Verrassend genoeg kunnen uit deze mesoscopische theorie ook de bestaande fenomenologische aardbevingswetten, zoals de  beroemde Gutenberg-Richter-wet, worden afgeleid’, aldus Peter Sloot, hoogleraar Computational Science aan de UvA. 

Ver uit evenwicht

'Aardbevingen zijn te zien als kritische overgangen in de toestand van de lithosfeer. De spanning die ontstaat door de schuivende tektonische platen levert een instabiel (ver uit evenwicht), dynamisch systeem op’ licht Sloot toe. ‘Door integratie van de tijdsintervallen van de voorschokken en van de niet-lineaire energiesignatuur in ons mesocopisch model lijken we in staat aardbevingen van magnitude 6 en groter enkele dagen tot weken van te voren te voorspellen.'  

Kobe en Chi-Chi

Het team bestudeerde een groot aantal historische aardbevingen, waaronder de beruchte beving in Kobe in Japan (in 1995) met een sterkte van 7.2 op de schaal van Richter en de Chi-Chi aardbeving in Taiwan (in 1997) met een sterkte van 7.3. In alle gevallen bleek het mogelijk enkele weken tot maanden van te voren de aardbevingen te voorspellen, en ook het aantal en de sterkte van de naschokken. 

Sloot: 'Vreemd genoeg lijkt de onderliggende theorie heel veel op die waarmee groepvorming en dissociatie in terroristische en rebellerende groepen kan worden beschreven. In beide theorieën wordt de dynamica enerzijds gedreven door de wens een zo groot mogelijk netwerk te hebben om slagvaardig te zijn en anderzijds door de behoefte aan een zo klein mogelijk netwerk om de ontdekkingskans te minimaliseren'. 

Publicatiegegevens

Siew Ann Cheong, Teck Liang Tan, Chien-Chih Chen, Wu-Lung Chang, Zheng Liu, Lock Yue Chew, Peter M. A. Sloot, Neil F. Johnson: ‘Short-Term Forecasting of Taiwanese Earthquakes Using a Universal Model of Fusion-Fission Processes’, in: Scientific Reports (Nature Publishing Group, online 10 januari 2014).