Het nieuwe Amsterdam Centre for Contemporary European Studies (ACCESS EUROPE) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) richt zich op het vergroten van inzichten in de huidige crisis in Europa en de veranderende relatie tussen de Europese Unie, Nederland en de rest van de wereld. Het samenwerkingsverband gaat op woensdag 22 en donderdag 23 januari officieel van start met het openingsevenement 'Europe in Crisis - Resilient Europe'.

Europa-Flickr-CreativeCommons-Bildbunt

ACCESS EUROPE vormt een interdisciplinair podium voor onderzoek, onderwijs, en publieksactiviteiten en debat. De kern van het centrum bestaat uit ruim tachtig onderzoekers uit de sociale en gedragswetenschappen, rechtsgeleerdheid, geesteswetenschappen en economische wetenschappen van de UvA en de VU. Zes inhoudelijke thema’s staan centraal: European Law and Governance, European Constitutionalism, Political Economy of Integration and Welfare, European Politics and Society, European Identity and Culture en Europe and the World.

Programma

De officiële opening op woensdag 22 januari bestaat uit toespraken door Minister van OCW Jet Bussemaker (via videoboodschap), Dymph van den Boom (rector magnificus UvA) en Jaap Winter (voorzitter College van Bestuur VU).

Loukas Tsoukalis (hoogleraar Europese integratie aan de Universiteit van Athene en directeur van de Hellenic Foundation for European and Foreign Policy) geeft de keynote lecture, getiteld: What Kind of Europe After the Crisis? Vervolgens zijn er voordrachten van Frank Vandenbroucke (bijzonder hoogleraar op de Den Uyl-leerstoel aan de UvA) en Brigid Laffan (directeur en hoogleraar aan het Robert Schuman Centre for Advanced Studies van het Europees Universitair Instituut in Florence). Op 23 januari gaan wetenschappers van ACCESS EUROPE dieper in op actuele Europese onderwerpen.

Tijd, locatie en aanmelding

Het openingsevenement Europe in Crisis – Resilient Europe’ vindt plaats op woensdag 22 en donderdag 23 januari in Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam. De officiële opening op 22 januari begint om 15.00 uur; het verdiepende middagprogamma op 23 januari vanaf 12.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden, o.v.v. naam, via e-mail: accesseurope@uva.nl. N.B. graag in e-mail aangeven welke dagen u wilt bijwonen.