Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Switch to English

Prof. dr. Dominique Baeten, prof. dr. Gijs van den Brink en dr. Peter Schall ontvangen ieder een Vici-subsidie van anderhalf miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ook bijzonder hoogleraar prof. dr. Kené Henkens van Sociologie krijgt een Vici.

Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar onderzoek doen en een onderzoeksgroep opbouwen. In totaal honoreert NWO in deze ronde 31 aanvragen.

De toekenningen

Prof. dr. Dominique Baeten (Geneeskunde) - Weefselontsteking: kip en ei?

Chronische ontsteking leidt tot verlies van structuur en functie van weefsels en organen in vele ziektes. Weefselschade wordt dan ook gezien als een van de belangrijkste gevolgen van ontsteking. Op basis van bevindingen in bepaalde vormen van reuma, gaat Baeten in dit project de omgekeerde oorzaak-gevolgrelatie onderzoeken: waarom en hoe kan weefsel de aandrijver zijn van ontsteking?

Prof. dr. Gijs van den Brink (Geneeskunde): De tolerante darm 

Onze darm tolereert de aanwezigheid van miljarden vreedzame bacteriën. De aanpassingen die daartoe nodig zijn, geven een kans op darmkanker en chronische darmontsteking. In dit onderzoek bestudeert Van den Brink darmcellen die daar een centrale rol in lijken te spelen.

Dr. Peter Schall (Experimentele fysica): Building architectures at the nanoscale

Het ontwerp van structuren op nanometerschaal stelt nieuwe materialen met bijzondere eigenschappen in het vooruitzicht. Schall gaat met zijn team complexe nanostructuren samenstellen uit bouwstenen op een nieuwe nanometerschaal. Hij onderzoekt de mechanische en elektronische eigenschappen van deze structuren voor toekomstige materialen.

Prof. dr. Kène Henkens (Sociologie): Ageing workers in an ageing society: Labour force transitions and work in late life

Henkens, bijzonder hoogleraar Pensioensociologie aan de UvA en Themaleider Work & retirement bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) van de KNAW, gaat demografisch onderzoek doen naar oudere werknemers in een vergrijzende maatschappij en de nieuwe realiteit van een langer werkend bestaan. Hij voert zijn project voornamelijk uit bij het NIDI.

Over de Vici’s

Vici is een van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren en wordt jaarlijks toegekend. Het is een impuls voor de onderzoekers, en creëert ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers die in hun onderzoeksgroepen gaan werken. De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen.