Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is woensdag 12 februari te gast bij Room for Discussion, het discussieprogramma van economiestudenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De studenten spreken onder andere met Ploumen over het spanningsveld tussen handel en ontwikkelingssamenwerking.

Lilianne Ploumen
Lilianne Ploumen (foto: Rijksoverheid)

Ondanks de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zegde Ploumen onlangs 6 miljoen euro toe aan noodhulp voor zowel Syrië als de Filippijnen. Ondertussen ging zij in korte tijd tweemaal met een grote bedrijvendelegatie op handelsmissie naar Brazilië. Gaat ontwikkelingssamenwerking nog steeds over het verdelen van de koek? Wereldwijd vinden grote economische verschuivingen plaats. Economieën als China en Brazilië, maar ook Indonesië, groeien razendsnel. Waar deze landen voorheen voornamelijk in aanmerking kwamen voor ontwikkelingshulp, zijn het tegenwoordig serieuze handelspartners. Handel en ontwikkelingssamenwerking werden vroeger strikt gescheiden; tegenwoordig zijn de twee samengevoegd in één ministerie. Maar zijn ze wel te combineren? Dienen ze hetzelfde doel? Kan handel de armoede doen verdwijnen?

Belangenconflict?

Met de toevoeging van handel aan ontwikkelingssamenwerking krijgen ontwikkelingslanden een grotere stem in hun ontwikkelingsproces. Het brengt echter ook andere problemen aan het licht. Wat als handel ten koste gaat van mensenrechten en het milieu? Aan handel valt veel te verdienen voor Nederland, maar er zijn ook verliezers onder de ontwikkelingslanden. Betekent dit niet een belangenconflict voor Nederland?

Over Room for Discussion

Room for Discussion is het wekelijkse interviewprogramma voor en door studenten van Faculteitsvereniging Sefa op de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA. Voor een groot publiek interviewen studenten in een daartoe ingerichte ‘huiskamer’ wetenschappers, politici, zakenmensen en opinieleiders van Nederland. Eerder ontving Room for Discussion onder anderen Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem, voormalig CEO van Tata Group Ratan Tata, managing director IMF Christine Lagarde, DNB-president Klaas Knot en ECB-president Mario Draghi.

Locatie en tijd

Room for Discussion met Lilianne Ploumen vindt plaats van 12.30 tot 13.30 uur in de E-hal van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Roetersstraat 11. De toegang is vrij. Vanaf 12.30 uur is het interview live te zien op www.roomfordiscussion.com.