Op zaterdag 5 april wordt aan de UvA de open collegedag over The Wire gehouden. Tijdens deze dag wordt de Amerikaanse televisieserie in vier lezingen wetenschappelijk benaderd. Zo wordt The Wire besproken vanuit een wetenschapsfilosofische en een politicologische visie, wordt er naar aanleiding van seizoen 2 verder ingezoomd op de organisatie van de haven en komt de vertelstructuur van de tv-serie aan bod.

Wire
Foto: Flickr, Gord McKenna

In The Wire wordt het sociale, politieke en economische leven van de Amerikaanse stad Baltimore geportretteerd met de reikwijdte, precisie en morele blik van goede literatuur. Het verhaal geeft de kijker een dieper begrip van grote en complexe stadsorganisaties, de relaties tussen deze instellingen onderling en de rol van het individu hierbinnen.

Rob van Es, universitair hoofddocent Organisatiekunde, is de drijvende kracht achter deze dag.

Wat was jouw eerste indruk van The Wire?

Van Es: ‘Jaren geleden, toen ik The Wire voor het eerst zag, was ik enorm verrast. In eerste instantie denk je dat het een doorsnee politieserie is. Je krijgt echter al direct het gevoel dat dit anders is dan de televisieseries die je hiervoor hebt gezien. Want hoewel de politiemacht een grote rol speelt, zijn het de processen in de stad die eigenlijk centraal staan. Zo kom je er na een paar seizoenen achter dat The Wire een prachtige sociologische studie van een stad is, in dit geval van Baltimore.

Wat me daarnaast opviel was de wijze van vertellen. Soms ging het verhaal traag,  de andere keer was het weer snel. En ik was direct gegrepen door de rauwheid van de serie. Het kan soms vrij hard zijn wat er getoond wordt.

Inmiddels heb ik de vijf seizoenen drie maal gezien. Het mooie is dat ik elke keer een ander aspect ontdekte. Zo kwam ik er de tweede keer achter dat er ook veel humor in de serie zit.’

Waarom is The Wire geschikt als studiemateriaal?

Van Es: ‘Wetenschappers zijn over het algemeen uit op het ontwikkelen van theorieën. Dat is uiteraard erg belangrijk, alleen kan het theoretische gedeelte daardoor saai zijn.

The Wire is perfect als uitgangspunt om dieper in te gaan op theorieën binnen bijvoorbeeld de politicologie of de sociologie. Het is eigenlijk  een sociaal-maatschappelijke case van 60 uur waarbij de stad in beeld wordt gebracht zoals het min of meer in de realiteit is. Je krijgt materiaal aangeleverd dat normaal gesproken jaren kosten om te bestuderen.

Daarnaast is The Wire als studiemateriaal erg breed. De meeste series kun je vaak wel vanuit één wetenschappelijke insteek bekijken - bijvoorbeeld een filosofische invalshoek - maar bij The Wire komen zo veel maatschappelijke thema’s aan bod dat het meerdere wetenschapsvelden beslaat. Voor een breed opgezette collegereeks werkt dit dus goed.’

Waarom moet iedereen naar deze open collegedag komen?

Van Es: ‘We laten die dag zien hoe wetenschappelijke theorieën  kunnen worden  verhelderd met een alledaagse cultuuruiting als The Wire. Ik en de andere sprekers willen tijdens dit open college  laten zien hoe leuk wetenschap is. De dag is dan ook niet alleen interessant voor fans van The Wire, maar voor iedereen die door wetenschap geboeid is.

Wat daarnaast leuk is, is dat niet alleen ingegaan wordt op de situatie in Baltimore. Elke spreker zorgt ervoor dat de  situatie in Nederland wordt behandeld, is er een directe link met de Nederlandse situatie want elke spreker moet met zijn casus over Nederland gaan.’

Hoe kwam deze dag eigenlijk tot stand?

Van Es: ‘Aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de UvA organiseerde ik een aantal jaar geleden het vak ‘Film en Wetenschap’. Elke week werd er een film vertoond, waarna deze vanuit een bepaalde wetenschappelijk discipline werd besproken. Door onze deelnemers werd toen geopperd om in plaats van deze films, die vaak vrij zwaar waren, een televisieserie als analyse-object te gebruiken. De enige serie die ik toen kon bedenken was The Wire. Het was in die tijd echter lastig om docenten te vinden die The Wire kenden én er college over wilden geven. Uiteindelijk werd het een 2-daagse cursus.

Dit jaar wordt bij politicologie voor het eerst een collegereeks rond The Wire gegeven. Omdat deze zo snel vol zat, en de reacties erg positief, dacht ik dat het leuk zou zijn om een open collegedag te organiseren voor een breder publiek. Ik hoop dat veel mensen er plezier aan zullen beleven.’

Datum, locatie en kosten

De collegedag is inmiddels vol. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.