Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Taalwetenschapper Anne Baker, natuurkundehistoricus Anne Kox en lerarenopleider Ries Sieswerda zijn vrijdag 25 april benoemd tot respectievelijk Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lintje onderscheiding
Bron: Flickr, Roel1943

Zij ontvingen de koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de lintjesregen voor Koningsdag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. 

Anne Baker

Baker is onderscheiden vanwege haar linguïstische taalverwervingsonderzoek, waarmee zij internationaal grote faam verwierf. In het bijzonder heeft zij zich maatschappelijk zeer verdienstelijk gemaakt met haar onderzoek naar de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en haar streven naar uniformering en erkenning van de NGT door de Nederlandse overheid. Baker is emeritus hoogleraar Algemene taalwetenschap. 

Anne Kox

Kox is gedecoreerd vanwege zijn onvermoeibare inspanningen om de geschiedenis van de natuurwetenschappen op de kaart te zetten. Niet alleen aan de UvA, bij zowel de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica als bij de Faculteit der Geesteswetenschappen, maar ook internationaal. Daarnaast leidde zijn inzet ertoe dat een aantal belangrijke wetenschappelijke archieven, waaronder dat van de Nobelprijswinnende fysicus Pieter Zeeman, behouden is gebleven. Kox is emeritus bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de natuurkunde. 

Ries Sieswerda

Sieswerda ontving de onderscheiding voor haar jarenlange inzet om onderwijs in Afrika te verbeteren. Ze zette verschillende onderwijsprojecten op in Madagaskar, Kenia, Mozambique, Ethiopië en Oeganda. In de projecten integreert ze zeer succesvol kennis uit wetenschappelijk onderzoek in de onderwijspraktijk in rurale gebieden. Sieswerda is werkzaam bij de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO).