Meer dan de helft van de mensen die met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kampt, heeft hier meerdere jaren last van. Dit blijkt uit een grootschalig meta-analyse van wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Tilburg en de University of London. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in Clinical Psychology Review.

posttraumatische-stress
Foto: Flickr

Voor het onderzoek bekeken de wetenschappers longitudinale studies waarbij individuen met PTSS voor langere tijd (van 10 tot 204 maanden) werden geobserveerd. In totaal ging het om 42 studies met 81.462 deelnemers.

‘Met onze analyse laten we zien dat PTSS bij slechts 44 procent van de deelnemers  na gemiddeld 40 maanden afnam. Dit betekent dat 56 procent van hen lange tijd, ten minste 40 maanden, nog last heeft van PTSS. Wij vinden het zeer belangrijk om PTSS-patiënten de geschikte psychische ondersteuning te bieden om hun lijden te verminderen,’ vertelt UvA-onderzoeker Nexhmedin Morina.

PTSS kan zich ontwikkelen na een traumatische gebeurtenis zoals een ongeluk, seksueel misbruik of een oorlogservaring. In Europa kampt ongeveer 2 % van de bevolking met de angststoornis. In regio’s waar de bevolking blootgesteld is aan een traumatische gebeurtenis zoals een natuurramp of oorlog is de prevalentie veel hoger. Op dit moment krijgt de meerderheid van mensen die lijden aan PTSS geen geestelijke ondersteuning.

Morina: ‘Er is veel onderzoek gedaan naar PTSS. Dankzij het werk van die onderzoekers konden wij deze meta-analyse uitvoeren. Onze analyse was nodig omdat de remissie van PTSS in de bestaande studies fluctueerden, soms zelfs bij studies binnen dezelfde populatie. Met onze meta-analyse is het op basis van de beschikbare data mogelijk om een gemiddelde mate van remissie te kunnen geven.‘

Publicatiegegevens

Nexhmedin Morina, Jelte M. Wicherts, Jakob Lobbrecht en Stefan Priebe: Remission from post-traumatic stress disorder in adults: A systematic review and meta-analysis of long term outcome studies. Clinical Psychology Review, vol. 34, nr. 3, pag. 249-255, april 2014.