Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Waarom stopt een vogel wél midden in een woonwijk, maar niet in een prachtig bos? En waarom keren sommige vogels steeds terug naar dezelfde plek? Met de nieuwe smartphone-app ‘Vogel het uit!’ kan iedereen meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek om dit soms vreemde vogelgedrag te verklaren. De app is ontwikkeld door een onderzoekersteam van de Universiteit van Amsterdam.

Kies een vogel android app

‘Vogel het uit!’ is een citizen science-project waarbij onderzoekers met hulp van het publiek vragen willen beantwoorden over het leven van vogels. De onderzoekers weten namelijk wel precies waar de vogels zijn, alleen weten ze vaak niet waarom ze daar zijn. Ze vragen daarom aan iedereen om naar de plekken te gaan waar een vogel vaak komt en daar via de app verslag van te doen.

Zo kunnen gebruikers van de app op diverse, voor het onderzoek essentiële plekken vragen beantwoorden. Deze locaties zijn verspreid door heel Nederland en liggen zowel midden in de stad, als bijvoorbeeld in een natuurgebied. Gevraagd wordt onder meer naar het aantal vogels in een gebied, welke soorten planten er voorkomen of waar de wind vandaan komt. De onderzoekers hopen zo om samen met het publiek meer te weten te komen over de eigenaardige vliegroutes van sommige vogels. De waarnemingen worden automatisch verwerkt om een betrouwbaar beeld te krijgen van wat de vogels naar die plekken trekt.

‘We willen onze fascinatie voor vogels graag met anderen delen en het publiek zo betrekken bij ons onderzoek,’ stelt teamleider dr. Judy Shamoun-Baranes. Het afgelopen half jaar ontwikkelde ze de ‘Vogel het Uit!’-app samen met prof. dr. Willem Bouten en een multidisciplinair team onderzoekers van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de UvA, SURFsara, Netherlands eScience Center, Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Werkgroep Grauwe Kiekendief.

Vliegroutes en gps-rugzakjes

De smartphone-app maakt gebruik van vliegroutes die gemeten zijn met gps-rugzakjes. Dit zijn kleine gps-zenders die zijn bevestigd op de rug van een vogel. Op die manier kunnen de onderzoekers precies zien waar de vogel zich op een bepaald moment bevindt. Van een meeuw in een broedkolonie op Texel is bijvoorbeeld bekend dat deze als vaste routine naar een plein in Amsterdam Nieuw-West vliegt. De vliegroute laat alleen niet zien waarom deze vogel juist naar die plek gaat. Met hulp van het publiek hopen de onderzoekers daar achter te komen.

Academische Jaarprijs 2013

De ‘Vogel het Uit!’-app is ontwikkeld met de financiële steun van de Academische Jaarprijs. De Academische Jaarprijs werd onder meer door Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) uitgereikt aan de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek.

Downloaden app

De app ‘Vogel het uit!’ is gratis te downloaden in de App Store en Google Play.

Snelle beslissers die kennis willen maken met de app en met de vogelsoorten die een gps-rugzakje dragen, kunnen deelnemen aan speciaal georganiseerde excursies tijdens de Nationale Vogelweek. Opgeven kan via www.vogelweek.nl.