Wie is de eigenaar van het wereldkampioenschap voetbal? En wat is de toekomst van downloaden? Dit zijn twee van de vele interessante vragen die langskomen tijdens het internationale congres ‘Information Influx’. De keynote speech wordt gehouden door prof. Yochai Benkler (Harvard Law School).

Het congres vindt plaats op 2, 3 en 4 juli aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De organisatie is in handen van het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de UvA, dat 25 jaar bestaat.

Van de NSA tot Wikileaks; van Spotify tot Facebook. Stuk voor stuk onderwerpen die de laatste jaren volop in de belangstelling hebben gestaan. Deze en vele andere thema’s komen aan de orde tijdens het internationale congres ‘Information Influx’, ter viering van het 25-jarige bestaan van het IViR.

De centrale vraag van het congres is hoe het informatierecht zich in de komende 25 jaar zal ontwikkelen. Naast Yochai Benkler, die in zijn keynote speech ‘Degrees of Freedom’ zal spreken over recht en vrijheid in de internetsamenleving, biedt het congres een platform voor circa zestig sprekers en tweehonderd deelnemers uit wetenschap, politiek, bedrijfsleven, de kunstwereld en online activisme. Andere hoofdsprekers zijn Fred von Lohmann (Google) die ingaat op de toekomst van het auteursrecht. Prof. Deirdre Mulligan (UC Berkeley) laat haar licht schijnen op privacy.

Naast de keynote-lezingen van internationale topwetenschappers, behandelen 14 panels het gehele spectrum van het informatierecht. Zo zijn er panels over intellectuele eigendomsrechten rondom het WK voetbal, de (il)legalisering van file sharing en het blokkeren van The Pirate Bay, over de privacyaspecten van online adverteren en natuurlijk over de terugkomst van ‘Big Brother’ met de Snowden-onthullingen.

Tijd en locatie

Het congres vindt plaats op 2, 3 en 4 juli. De opening met de keynote speech van prof. Benkler is op woensdag 2 juli om 17 uur in de Aula van de UvA en is vrij toegankelijk. Het congres wordt gehouden op 3 en 4 juli in De Rode Hoed in Amsterdam.