Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Freek de Jonge reikt op donderdag 19 juni de Creatieve Geest Prijs 2014 uit. De prijs, een initiatief van de Freek en Hella de Jonge Stichting, wordt toegekend aan een jonge wetenschapper met een origineel en sprankelend idee voor onderzoek naar creativiteit en de werking van de hersenen.

*

De winnaar krijgt de kans om zijn of haar onderzoeksplan uit te voeren bij UvA-onderzoekscentrum Amsterdam Brain & Cognition (ABC). 

Uit de inzendingen zijn drie voorstellen genomineerd:

  • Dilène van Campen: The two-faced nerd: A matter of balance 
    De geheime dienst in Engeland rekruteerde onlangs specifiek mensen met dyslexie om codes te kraken vanwege hun vermogen op een andere manier patronen te zien. Ook opmerkelijk is de veranderde beeldvorming van de autistische nerd naar intelligente hipster. Van Campen wil onderzoeken of ziektegerelateerde kenmerken en creativiteit twee kanten van dezelfde medaille zijn.
  • Anouk van Loon: A creative brain is a flexible brain 
    Zorgt creativiteit voor flexibiliteit in iemands perceptie van de wereld? Om deze vraag te beantwoorden wil Van Loon gebruikmaken van zogenoemde bi-stabiele visuele illusies. Hierbij is de visuele input constant, maar kan de interpretatie van de waarneming wisselen.
  • Martijn Wokke: Unleashing creativity by decreasing prefrontal control
    Creativiteit wordt vaak bestempeld als de drijvende kracht achter menselijke vooruitgang, die ons in staat stelt ons te ontwikkelen in nieuwe richtingen. Met zijn project wil Wokke achterhalen hoe creatieve processen zich in de hersenen kunnen ontplooien zonder dat deze voortijdig in de kiem worden gesmoord door (rationele) controleprocessen.  

Brain Day

De prijsuitreiking vindt plaats op ‘Brain Day’, het congres waarmee het nieuwe UvA-onderzoekscentrum Amsterdam Brain & Cognition (ABC) zich presenteert. Het interdisciplinaire ABC brengt toponderzoekers samen op het terrein van cognitive science. De onderzoeken die bij het ABC worden uitgevoerd hebben een reikwijdte van visuele perceptie tot het nemen van beslissingen en van taal tot logica. 

Tijd en locatie 

De Creatieve Geest Prijs 2014 wordt uitgereikt op donderdag 19 juni, aanvang 15.30 uur, in theater de Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. Voorafgaand aan de uitreiking is er een voordracht door hoogleraar Psychiatrie Damiaan Denys en geven de genomineerden een korte presentatie van hun voorstel.