De Nederlandse aanwezigheid in Brazilië tijdens de 17de eeuw had een grote impact op de gehele Atlantische wereld. In 'The Legacy of Dutch Brazil' leggen twaalf internationale wetenschappers uit waarom. UvA-historicus Michiel van Groesen redigeerde het boek dat deze week verschijnt bij Cambridge University Press.

Oude kaart Brazilië
Afbeelding: Bijzondere Collecties (UvA)

Niet bij iedereen is bekend dat de Braziliaanse stad Salvador – tijdens het WK de eerste speelstad van het Nederlands Elftal – in de 17de eeuw kortstondig deel uitmaakte van de kolonie Nederlands-Brazilië, of ‘Nieuw Holland’. Tussen 1624 en 1654 was ‘Nieuw Holland’, de regio met als hoofdstad Recife (toen: Mauritsstad), de belangrijkste overzeese Nederlandse nederzetting. Grote forten aan zee herinneren nog aan deze periode.

Atlantische wereld

‘Ik wil met The Legacy of Dutch Brazil graag de rijkdom en de invloed van het  Nederlandse verleden in Brazilië laten zien. Tegenwoordig weten namelijk weinig Nederlanders af van het bestaan van deze kolonie. Des te opmerkelijker is het dat het gedeelde verleden in Brazilië zelf nog steeds zeer tot de verbeelding spreekt,’ vertelt Van Groesen.

Wat deden ‘de Hollanders’ dan in Brazilië om een zo grote indruk achter te laten? In The Legacy of Dutch Brazil worden een aantal redenen gegeven. Zo was de ongekend grote religieuze tolerantie in Nederlands-Brazilië een bron van inspiratie voor sommige Engelse koloniën in Noord-Amerika. Daarnaast sprak de rijke hofcultuur van Johan Maurits van Nassau-Siegen - een verre voorvader van de huidige Oranjes -in Europa nog lang tot de verbeelding. Anderzijds zou ook de Nederlandse deelname aan de slavenhandel, die een rechtstreeks gevolg was van de Braziliaanse ambities, nog lange tijd invloed hebben op de verhoudingen in West-Afrika.

Ook de samensmelting van verschillende volkeren en culturen was uniek voor die periode. Van Groesen: ‘Deze etnische vermenging is de belangrijkste reden dat in het huidige Brazilië nog met weemoed wordt teruggekeken op deze historische episode. In Nederland overheerste in de 19e en 20e eeuw vooral schaamte over het onnodige verlies van de kolonie. Daarom verdween deze herinnering langzaam uit de vaderlandse schoolboekjes.‘

The Legacy of Dutch Brazil  verschijnt deze week bij Cambridge University Press.

Publicatiegegevens

Michiel van Groesen, ed.: The Legacy of Dutch Brazil (New York: Cambridge University Press, 2014).