Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Martijn Wokke, cognitief neurowetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, wint met zijn onderzoeksvoorstel 'Unleashing creativity by decreasing prefrontal control' de Creatieve Geest Prijs 2014. Freek de Jonge reikte de prijs op donderdag 19 juni aan hem uit. Met de prijs kan Wokke zijn onderzoek gaan uitvoeren bij UvA-onderzoekscentrum Amsterdam Brain & Cognition (ABC).

*

Creativiteit wordt vaak bestempeld als de drijvende kracht achter menselijke vooruitgang, die ons in staat stelt ons te ontwikkelen in nieuwe richtingen. Met zijn project wil Wokke achterhalen hoe creatieve processen zich in de hersenen kunnen ontplooien zonder dat deze voortijdig in de kiem worden gesmoord door (rationele) controleprocessen in de prefrontale cortex van de hersenen. 

Inside the box of eruit?

Om te ontdekken hoe prefrontale controle creatief denken reguleert, gaat Wokke proefpersonen nieuwe informatie aanleren op twee verschillende manieren, met errorless en errorfull learning. Vervolgens moeten de proefpersonen een taak uitvoeren waarin ze de nieuw verworven informatie moeten toepassen. Ze kunnen dat op een creatieve, afwijkende manier doen of op een meer gebruikelijke, rationele manier. Wokke verwacht dat informatie die errorless geleerd is, creativiteit in de hersenen kan ontketenen, terwijl proefpersonen na errorfull learning gevoeliger zullen zijn voor het regime van prefrontale controle en ‘inside the box’ blijven denken. 

Over de Creatieve Geest Prijs

De Creatieve Geest Prijs is een initiatief van de Freek en Hella de Jonge Stichting, en wordt toegekend aan een jonge wetenschapper met een origineel en sprankelend idee voor onderzoek naar creativiteit en de werking van de hersenen. De winnaar krijgt de kans om zijn of haar onderzoeksplan uit te voeren bij UvA-onderzoekscentrum Amsterdam Brain & Cognition (ABC).