Ymro Hoogendoorn (17 jaar) uit Spijkenisse van het PENTA college CSG Scala Rietvelden is de winnaar van de 35e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). Hij bleek de beste scholier van ruim 4.000 deelnemers.

winnaars van de Nationale Scheikundeolympiade 2014
De vier winnaars. V.l.n.r.: Manoy Trip, Mike Pols, Maarten Sijm en Ymro Hoogendoorn.

Behalve Ymro vielen drie andere deelnemers in de prijzen: Manoy Trip (Hondsrug College, Emmen), Maarten Sijm (ISW locatie Gasthuislaan, 's-Gravenzande) en Mike Pols (Cambreur College, Dongen). De vier winnaars vertegenwoordigen Nederland tijdens de Internationale Chemieolympiade in Vietnam. De prijsuitreiking vond vandaag plaats in Amsterdam.

De NSO is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren uit Nederland met scheikunde in hun profiel. Het doel is om scheikunde op middelbare scholen op de kaart te zetten en talent te ondersteunen. De finale van de NSO vond plaats van 30 mei t/m 6 juni 2014 aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Dymph van den Boom (rector magnificus UvA): ‘Uit duizenden scholieren zijn hier de beste 20 van heel Nederland. Ik ben er ontzettend trots op dat ik de grootste talenten van het land een week op mijn universiteit heb mogen ontvangen. Ik wil niet alleen de vier winnaars, maar alle deelnemers feliciteren met hun prestaties. Deze getalenteerde en gemotiveerde jongeren hebben een prachtige toekomst voor zich.’

Winnaars naar Internationale Chemieolympiade

De vier beste Nederlandse scheikundescholieren representeren Nederland op de 46e Internationale Chemieolympiade in Hanoi (Vietnam) van 20 t/m 29 juli 2014. Leerlingen uit meer dan 70 landen doen aan deze internationale olympiade mee. Dit biedt de Nederlandse deelnemers de kans zich op internationaal niveau te meten met andere getalenteerde scholieren en internationale contacten op te doen.

Emiel de Kleijn (NSO):  'Jammer genoeg mogen alleen de vier winnaars naar Vietnam, maar  voor de andere 16 NSO-toppers zullen zich in de toekomst zeker nieuwe kansen voordoen. Ik wens jullie veel succes toe bij je vervolgopleiding en beroepscarrière  en hoop dat velen zullen kiezen voor bèta of techniek, want daar zit men te springen om toptalenten als jullie.'

Volgend jaar wordt de NSO georganiseerd door YARA, 's werelds grootste leverancier van kunstmeststoffen.

Over NSO

De NSO vindt jaarlijks plaats om leerlingen te interesseren en enthousiast te maken voor het chemisch vakgebied. Na twee schriftelijke voorrondes waren de twintig beste scheikundeleerlingen een week te gast bij de UvA. Ze kregen daar een uitgebreid theoretisch en praktisch programma voorgeschoteld. Daarnaast was er een vrijetijdsprogramma. De week is afgesloten met een vier uur durende theorie- en practicumtoets.

De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door verschillende partijen binnen overheid, universiteiten, middelbare scholen en bedrijven.

Meer informatie: www.scheikundeolympiade.nl