Een nieuwe vragenlijst voor mensen die erfelijkheidsadvies over kanker vragen, verhoogt de kwaliteit van de genetische counseling (erfelijkheidsdiagnostiek en -advisering). De vragenlijst helpt bij het herkennen en bespreken van de psychosociale problemen die veel mensen ervaren, en bevordert het geven van passende voorlichting. De vragenlijst is ontwikkeld en klinisch getoetst in het promotieonderzoek van Willem Eijzenga. Eijzenga promoveert op vrijdag 5 september aan de Universiteit van Amsterdam.

Eijzenga_cover
Cover design: Ed van Kleef

Erfelijkheidsonderzoek naar kanker vormt voor veel mensen een mentale belasting. Ongeveer een kwart van de mensen die erfelijkheidsonderzoek laat doen, ervaart veel emotionele last en krijgt te maken met depressieve en/of angstige gevoelens. Ongeveer 70% ervaart problemen die meer specifiek gerelateerd zijn aan erfelijkheid en het proces van erfelijkheidsadvies. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om problemen bij het kiezen voor een DNA-test, een mogelijke kinderwens, het kunnen afsluiten van een levensverzekering, communicatie met familieleden, en het omgaan met kanker.

Erfelijkheidsadvies

Mensen met een mogelijk verhoogde kans op kanker, omdat ze op jonge leeftijd kanker hebben gehad of omdat in hun familie een bepaalde soort kanker voorkomt, kunnen voor erfelijkheidsadvies terecht bij een van de negen poliklinieken familiaire tumoren in Nederland. Daar krijgen ze informatie en kunnen ze een DNA-test ondergaan. Op basis van deze test en de familiegeschiedenis krijgen ze een medisch advies.

Minder angst en zorgen

‘Eerder onderzoek toonde aan dat de communicatie tijdens het proces van erfelijkheidsadvies voornamelijk is gericht op de geschiedenis van kanker in de familie, erfelijkheid en de procedure van het onderzoek. Hierdoor worden mogelijke psychosociale problemen wellicht minder goed herkend’ licht Eijzenga toe. ‘In de vragenlijst die ik ontwikkelde, heb ik daarom een breed scala van deze psychosociale problemen verwerkt. Het blijkt dat het gebruik van de vragenlijst in de klinische praktijk de kwaliteit van de counseling verhoogt.’

De resultaten uit de vragenlijst worden voorafgaand aan het adviesgesprek teruggekoppeld aan de genetisch counselor. Dit leidt tot een groter aantal psychosociale problemen dat besproken wordt tijdens het eerste adviesgesprek. Counselors zijn beter op de hoogte van de problemen en nemen meer initiatief (beginnen vaker over de ervaren problemen). Uiteindelijk ervaren de adviesvragers een maand na de counseling minder angst en zorgen om kanker. Dit wordt bereikt zonder het adviesgesprek langer te laten duren.

Promotiedetails

Willem Eijzenga: Psychosocial Problems in Cancer Genetic Counseling: Detecting and Facilitating Communication. Promotor is prof. dr. N.K. Aaronson, co-promotor is dr. E.M.A. Bleiker (NKI-AvL).

Tijd en locatie

De promotieplechtigheid zal plaats vinden op vrijdag 5 september om 10.00 uur.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam