Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Het project EpiPredict, gecoördineerd door dr. Pernette J. Verschure van de Universiteit van Amsterdam (UvA), ontvangt een Europese Horizon2020-subsidie van zo’n 2,8 miljoen euro voor epigenetisch onderzoek naar resistentie tegen endocriene (hormonale) therapie bij borstkanker. Als het mogelijk wordt resistentie tegen endocriene therapie te voorspellen en te omzeilen, komt ‘therapie op maat’ voor borstkankerpatiënten een stap dichterbij.

Het grootschalige onderzoeksproject wordt uitgevoerd door een internationaal trainingsnetwerk onder leiding van dr. Pernette J. Verschure van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de UvA. De subsidie is toegekend binnen de ‘Marie Skłodowska-Curie Actions’ van het excellentieonderdeel binnen Horizon2020, het programma van de Europese Commissie voor onderzoek en innovatie. 

Urgent probleem

Borstkankerpatiënten met oestrogeenreceptor-positieve tumoren worden behandeld met endocriene (hormonale) therapie. Resistentie tegen endocriene therapie is echter een groot probleem. Verschure en haar collega’s stellen dit urgente probleem centraal door de rol van epigenetica in deze resistentie te bestuderen. Hiertoe kijken zij naar veranderingen in de functies van genen die optreden zonder dat de samenstelling van het DNA verandert. De onderzoekers gebruiken een medische systeemaanpak, waarin ze epigenetische, gen- en eiwitprofielen vastleggen, om de uitkomst van de behandeling te voorspellen. 

‘Met ons onderzoek willen we bijdragen aan de ontwikkeling van markers en tools die de uitkomst van medische behandelingen kunnen voorspellen en de respons op de behandelingen kunnen registreren’, licht Verschure toe. ‘Dat is cruciaal om te kunnen komen tot personalized medicine - therapie op maat - tegen borstkanker. Op basis van epigenetische kenmerken willen we resistentie tegen endocriene therapie voorspellen en onderzoeken, en op basis van de epigenetica kunnen aanvullende behandelplannen worden ontwikkeld.’ 

Directe en geassocieerde partners

De private sector speelt een belangrijke rol in het project. Het onderzoeks- en opleidingsnetwerk van het prestigieuze EpiPredict bestaat uit vijftien partijen - academische instellingen en bedrijven -  uit acht verschillende landen. In het project wordt een multidisciplinaire groep van twaalf aio’s opgeleid, waarvan drie aan de UvA. 

De deelnemers zijn onderverdeeld in beneficiaries (directe partners), waar de aio’s aangesteld worden, en partner organizations (geassocieerde partners). De beneficiaries zijn: de Universiteit van Amsterdam, Imperial College London (GB), het Deutsches Krebs-forschungs Zentrum (Duitsland), de University of Milano-Bicocca (Italië), het UMC Groningen, de Hungarian Academy of Sciences (Hongarije), Epiontis BV (Duitsland), en ClinicaGeno BV (GB). De partnerorganisaties zijn: Synvolux Therapeutics BV (Nederland), het Fraunhofer-Chalmers Research Centre (Zweden), FH-JOANNEUM BV (Oostenrijk), AHT Management BV (Hongarije), het Rathenau Instituut (Nederland), Biotecture (Nederland), en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (Zwitserland). De projectsubsidie behelst de kosten voor personeel, onderzoek, opleiding, management, reizen en deelname aan symposia.