Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Met de start van het nieuwe studiejaar aan de UvA is de eerste lichting studenten begonnen aan de bacheloropleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). Uit meer dan 400 aanmeldingen zijn zo’n 100 talentvolle studenten geselecteerd. De nieuwe opleiding verbindt politicologie, psychologie, rechtsgeleerdheid en economie, en is uniek in Nederland.

Homepagebanner PPLE
fotograaf: Bram Belloni

Hoe beïnvloedt slecht nieuws de psychische gesteldheid van belangrijke spelers in een economie, en dus de economie zelf? Mag de overheid omwille van nationale veiligheid de privacy van individuen schenden? Wat is de meest effectieve manier om te komen tot betere arbeidsomstandigheden in bijvoorbeeld de Aziatische kledingindustrie?  De aanpak van grote maatschappelijke vraagstukken vereist kritische en oplossingsgerichte analyse vanuit verschillende perspectieven. In PPLE zijn politicologie, psychologie, rechtsgeleerdheid en economie volledig met elkaar geïntegreerd om zulke vraagstukken op te kunnen lossen. 

‘De studenten krijgen een brede basis en kiezen vervolgens een specialisatie. Dit leidt tot een brede kijk én specialistische kennis’, vertelt prof. mr. Edgar du Perron, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en een van de initiatiefnemers. ‘Het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties vragen om breed opgeleide mensen: professionals met gedegen kennis van verschillende onderwerpen.’ 

‘PPLE is nieuw en uniek in Nederland’, vervolgt Du Perron. ‘Verschillende Angelsaksische universiteiten hebben al wel vergelijkbare opleidingen. Veel politiek leiders volgden zo’n opleiding. Zo studeerde de Britse premier David Cameron Philosophy, Politics, and Economics (PPE) aan Oxford.’ Onderscheidend aan PPLE in  internationaal perspectief is dat ook rechten deel uitmaakt van het programma. 

Internationaal, kleinschalig en intensief 

De opleiding is internationaal georiënteerd en Engelstalig. Bijna 50% van de studenten heeft een buitenlandse nationaliteit. Het onderwijs is kleinschalig en intensief: de studenten krijgen hun eigen ruimte op het Roeterseiland en volgen intensief onderwijs in kleine (werk)groepen, onder begeleiding van tutors. Daarnaast heeft PPLE een talent development programme, waarin de studenten onder andere workshops en trainingen krijgen van invloedrijke mensen uit het bedrijfsleven en de overheid. 

De opleiding is het initiatief van drie faculteiten van de UvA: de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (penvoerder). PPLE is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS).