Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Switch to English

Prof. dr. Johan van Benthem is bij zijn afscheid als universiteitshoogleraar Zuivere en Toegepaste Logica aan de UvA op vrijdag 26 september benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Van Benthem ontvangt de koninklijke onderscheiding voor zijn veelzijdige onderzoeksprestaties, en vooral ook voor zijn leidende en inspirerende rol binnen de academische gemeenschap.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, dhr. prof. dr. Johan van Benthem, emeritaat  Universiteitshoogleraar
Foto: Dirk Gillissen

Burgemeester Ruud Nederveen van de gemeente Bloemendaal reikte de onderscheiding uit aan Van Benthem.

In zijn onderzoek overstijgt Van Benthem de traditionele grenzen van de wetenschap. Hij wist visie te combineren met leiderschaps- en organisatorische kwaliteiten en zo het nieuwe vakgebied Logic, Language and Computation vorm te geven, en een bloeiende interdisciplinaire en internationale onderzoeksgemeenschap te creëren. Het vakgebied is gericht op de studie de vorm en het gebruik van informatie. Daarmee overbrugt het de traditionele kloof tussen de exacte wetenschappen en de geesteswetenschappen. De impact van Van Benthems werk is bijzonder groot. Ook zijn bijdrage aan de wetenschap in Nederland en aan de internationale reputatie van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland is buitengewoon aanzienlijk.

Van Benthem (1949) studeerde wiskunde en filosofie aan de UvA, en specialiseerde zich in de logica. In 1986 werd hij benoemd tot hoogleraar Logica en haar toepassingen, in het bijzonder in de Informatie- en Cognitiewetenschappen, aan de UvA. In 2003 volgde zijn benoeming tot universiteitshoogleraar Zuivere en Toegepaste Logica. Van Benthem is tevens co-director van het Joint Research Center for Logic van Tsinghua University (Beijing) en de UvA, een functie die hij na zijn emeritaat blijft vervullen. Ook blijft hij doceren aan Stanford University (VS).