Net als in de afgelopen vier jaar is de UvA de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de QS World University Rankings. De UvA stijgt in de overall ranglijst naar een wereldwijde plaats 50. Vorig jaar stond de UvA nog 58ste. De ranking is op dinsdag 16 september gepubliceerd.

QS World University Ranking

Ook in de Faculty Area Rankings, de beoordeling per wetenschappelijke discipline, zit de UvA in de lift. Drie wetenschapsgebieden aan de UvA bezetten dit jaar een positie in de internationale top-50. Vooral Life Sciences & Medicine maakt een sprong, van plaats 58 in 2013 naar plaats 37 dit jaar. Social Sciences & Management is wereldwijd 42ste (vorig jaar 48ste) en Arts & Humanities staat 46ste (vorig jaar 50ste). Verder klimt Natural Sciences van plaats 116 naar 100 en Engineering & Technology van 159 naar 137.

Beoordelingscriteria

De ranking wordt samengesteld op basis van zes criteria: de academische reputatie, de reputatie bij werkgevers, het aantal citaties, de verhouding staf-studenten, het aandeel internationale staf, en het aandeel internationale studenten.

Koplopers

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT, VS) voert - net als voorgaande jaren - de lijst aan, gevolgd door de University of Cambridge (GB) op plaats 2 en Imperial College London (GB) op plaats 3.