Het Amsterdam Centre for Contemporary European Studies (ACCESS EUROPE) van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, mag zich de komende drie jaar Jean Monnet Centre of Excellence noemen. De Europese Commissie verleent dit certificaat aan prominente academische centra die onderzoek en onderwijs over Europa en het Europese integratieproces verzorgen.

Logo ACCESS EUROPE

Het certificaat geeft ACCESS EUROPE extra financiële mogelijkheden om kennis uit onderzoek te delen met studenten, belanghebbenden en andere geïnteresseerden. Als Jean Monnet Centre of Excellence gaat ACCESS EUROPE extra onderwijs-en kennisactiviteiten  verzorgen.  Zo komen er vijf Summer Schools, een jaarlijkse conferentie rond een actuele Europese kwestie, en verschillende publieksbijeenkomsten.

ACCESS EUROPE is begin 2014 gestart onder leiding van hoogleraren Politicologie Jonathan Zeitlin (UvA) en Ben Crum (VU). Als multidisciplinair platform voor onderzoek, onderwijs en publiek debat over Europa en de Europese Unie brengt ACCESS EUROPE de expertise op beide universiteiten bijeen.

Jean Monnet Programma

Het Jean Monnet Programma stimuleert onderwijs, onderzoek en reflectie over  Europese integratie aan hogeronderwijsinstellingen binnen en buiten de Europese Unie. Er zijn op het moment 165 Jean Monnet Centres, van China tot Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten. Nederland heeft er vier: in Groningen, Maastricht, Leiden en nu dus ook in Amsterdam.