De Holland Research School of Molecular Chemistry (HRSMC) verwelkomt binnenkort drie winnaars van de Nobelprijs voor de Scheikunde: William E. Moerner (2014), Arieh Warshel (2013) en Roald Hoffmann (1981).

De laureaten spreken op donderdag 20 en vrijdag 21 november op een symposium ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de gezamenlijke onderzoeksschool van de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Universiteit Leiden. Voorafgaand, op woensdag 19 november, krijgen eerstejaarsstudenten Scheikunde de kans om Warshel en Hoffmann te bevragen op hun onderzoek en wetenschappelijke carrière in een 'Chemistry Tour' op het Science Park Amsterdam.

Roald Hoffmann is expert in reactietheorie, Arieh Warshel ontwikkelde de grondslagen voor numerieke modellering, en William E. Moerner - een van de laureaten van dit jaar - geldt als grondlegger van technieken om individuele moleculen te bestuderen met behulp van (laser)licht. De expertises van de drie Nobellaureaten sluiten daarmee goed aan bij het profiel van de HRSMC. De onderzoekschool combineert de chemische synthese met spectroscopische karakterisering en met de theoretische en numerieke beschrijving van moleculaire systemen.

Stimulerende rol

‘De komst van drie Nobelprijswinnaars onderstreept de stimulerende rol van de HRSMC voor de Nederlandse scheikunde’, aldus prof. dr. Wybren Jan Buma, wetenschappelijk directeur HRSMC en hoogleraar Molecuulspectroscopie aan de UvA. ’Het HRSMC gaat vanuit een breed moleculair perspectief in op actuele maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, energie en gezondheid. We zetten ons in voor de opleiding van talentvolle promovendi en masterstudenten in de scheikunde, waarbij onderwijs en onderzoek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat onze onderzoekers en studenten nu van dichtbij kennis kunnen nemen van het werk van Moerner, Warshel en Hoffmann past bij uitstek bij onze missie: het bieden van een stimulerende en uitdagende onderzoeks- en onderwijsomgeving.’

Chemistry Tour

De UvA heeft de komst van de Nobelprijswinnaars aangegrepen voor een nieuw initiatief in het tutoraat Scheikunde: de Chemistry Tour. Hierin maken eerstejaarsstudenten Scheikunde in een 'College Tour'-achtige setting exclusief kennis met Warshel en Hoffmann en hun baanbrekende onderzoek. De studenten van UvA, VU en UL (de HRSMC-partners) hebben zich onder leiding van hun docenten de afgelopen weken goed voorbereid. De Chemistry Tour wordt gemodereerd door Martijn van Calmthout, wetenschapsjournalist van De Volkskrant en presentator van het KennisCafé in De Balie. UvA en VU willen van de Chemistry Tour met Nobelprijswinnaars een jaarlijks terugkerend evenement maken.

De Chemistry Tour is uitsluitend toegankelijk voor de eerstejaarsstudenten Scheikunde van UvA, VU en UL. Overige geïnteresseerden kunnen de bijeenkomst via een livestream volgen in de bibliotheek of de Brainwave van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (UvA), Science Park 904, of in zaal Q105 van de Faculteit der Exacte Wetenschappen (VU), Boelelaan 1083. Aanvang: 14.00 uur.