Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De master Logic aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de status excellent toegekend gekregen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Het visitatiepanel van de NVAO beoordeelt Logic ‘als een van de beste, zo niet het beste programma op het gebied van logica ter wereld’.

Logic
Foto: Fred van Diem, FNWI

Tot dusver werden er dit kalenderjaar slechts zes andere opleidingen - van alle bachelors en masters aan de Nederlandse hogescholen en universiteiten - als excellent beoordeeld. De NVAO kent deze status toe als een opleiding systematisch en over de volle breedte ver uitsteekt boven de gangbare basiskwaliteit en geldt als een (inter)nationaal voorbeeld. 

Scripties worden peer reviewed-artikel

Het panel oordeelt over de master Logic aan de UvA onder andere dat de docenten eerste-klasonderzoekers zijn, het programma uitdagend is en de kwaliteit bij de toetsing zeer hoog is. Het panel stelt ook dat het niveau van de masterscripties substantieel hoger is dan wat verwacht mag worden. Het is onder de indruk van het grote aantal scripties dat leidt tot een peer reviewed-publicatie. Ook is er waardering voor de sterke onderzoekoriëntatie: de meerderheid van de afgestudeerden weet een promotieplaats bij een gerenommeerde universiteit te bemachtigen. 

Positieve beoordelingen 

Alle bachelor- en masteropleidingen op het terrein logica, informatica en wiskunde van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA zijn positief beoordeeld door de NVAO. De opleidingen werden in het studiejaar 2013-2014 beoordeeld door onafhankelijke panels van deskundigen. Naast de kwalificatie excellent voor de master Logic, zijn er twee opleidingen - de masters Software Engineering en System and Network Engineering - als goed beoordeeld. Ook de andere opleidingen zijn positief beoordeeld met het eindoordeel voldoende; een aantal daarvan heeft op een van de drie beoordelingsstandaarden de kwalificatie goed gekregen. 

Ook de bachelors en masters op het terrein van natuur- en sterrenkunde zijn vorig studiejaar beoordeeld. De eindoordelen van de NVAO over deze opleidingen zijn nog niet beschikbaar. 

Over de NVAO

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is als onafhankelijke, binationale accreditatieorganisatie bij verdrag opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid om een deskundig en objectief oordeel te geven over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. De eindoordelen zijn op een schaal van onvoldoende, voldoende, goed tot excellent. Het visitatiepanel oordeelt op drie gebieden: beoogde eindkwalificaties, onderwijsleeromgeving, en toetsing en gerealiseerde eindkwalificatie.