Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Wie kroont zich dit jaar tot wereldkampioen Econometrie? Vanaf 31 maart tot 2 april strijden 120 studenten van over de hele wereld voor de 16de keer voor deze eervolle titel. University of Cambridge, Harvard University en University of Oxford behoren tot de teams die deelnemen aan de Econometric Game, zoals de officiele naam van dit evenement is. Oud-premier Jan-Peter Balkenende spreekt bij de opening van het evenement over de relevantie van de econometrie.

Logo Econometric Game

De Econometric Game is een initiatief van en wordt georganiseerd door de VSAE (Vereniging Studenten Actuariaat, Econometrie en Operationele Research) van de UvA.

De Econometric Game is elk jaar zo populair dat het aantal inschrijvingen veel groter is dan het aantal beschikbare plaatsen. Daarom worden alleen de dertig beste universiteiten uitgekozen om een delegatie van twee PhD- en twee masterstudenten naar Amsterdam te sturen.

De deelnemers van de Econometric Game gaan, in teamverband, binnen drie dagen een groot maatschappelijk probleem op een econometrische manier oplossen. Voorbeelden van problemen die de afgelopen jaren aan bod kwamen: de hiv/aids-epidemie in Sub-Sahara Afrika; hoe het roken van een zwangere vrouw invloed heeft op het geboortegewicht van een baby; een welvaartsanalyse van Indonesië aan de hand van incomplete gegevens over de uitgaven van het land. Om alle teams hetzelfde vertrekpunt te geven, wordt het onderwerp van de case van dit jaar pas bij de opening van de Econometric Game bekend gemaakt.

Beste econometriestudenten ter wereld

De teams strijden voor de eer van de universiteit en krijgen de kans om zichzelf in de schijnwerpers te zetten. ‘Het is mooi om te zien hoe hoog de lat ligt,’ zegt Wibrand de Reij, voorzitter van de Econometric Game 2015. ‘In 2012 stuurde een van ’s werelds beste universiteiten voor het eerst een team naar de Econometric Game. Zij hadden de wedstrijd totaal onderschat en lagen er na de eerste ronde al uit. Sindsdien sturen zij hun allerbeste econometristen naar Amsterdam, want ook voor de beste universiteiten ter wereld is dat de enige manier om kans te maken om te winnen.’ De teams hopen met hun inzet niet alleen op het wereldkampioenschap econometrie, maar vooral op een baanbrekende oplossing die kan bijdragen aan de maatschappij.

De Econometric Game wordt mede mogelijk gemaakt door partners EY en Ortec, die hiermee tonen de econometrie als basis te zien voor de vraagstukken die zij moeten oplossen.