Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA) kent de Snelliusmedaille 2015 toe aan de Nederlandse ATLAS-groep. De wetenschappers ontvangen de medaille, die eens in de tien jaar wordt uitgereikt, voor hun bijdrage aan het onderzoek dat heeft geleid tot de ontdekking van het Higgsdeeltje.

Nikhef/Kees Huyser
Silicon Tracker (Foto: Nikhef/Kees Huyser)

Het Higgsdeeltje was de missing link in de theorie van de elementaire deeltjes. De observatie ervan in 2012 betekende het einde van een intense speurtocht die bijna een kwart eeuw in beslag nam en waaraan honderden fysici van over de hele wereld meewerkten.

Het Genootschap wil met de uitreiking dit jaar van de Snelliusmedaille erkenning geven voor de Nederlandse bijdrage aan de ontdekking van het Higgsdeeltje. ‘Het selecteren van één enkele wetenschapper zou geen recht doen aan de gezamenlijke inspanning die de vondst van het deeltje mogelijk maakte’, licht prof. dr. Ron van Noorden (voorzitter van het Genootschap) toe. ‘We hebben daarom besloten de medaille toe te kennen aan het collectief van Nederlandse fysici in het ATLAS-onderzoek.’ Prof. dr. Stan Bentvelsen zal op zaterdag 21 november de medaille namens de hele groep in ontvangst nemen tijdens het Lustrumsymposium in het kader van het 225-jarig bestaan van het Genootschap.

Over het genootschap

Het Genootschap stelt zich ten doel de bevordering van de wetenschap op het gebied van de Geneeskunde, Wiskunde en Natuurwetenschappen in de ruimste zin. Een van de manieren om vorm te geven aan dit doel is het toekennen van onderscheidingen wegens verdiensten voor de wetenschappen. De Snelliusmedaille wordt uitgereikt voor baanbrekend onderzoek op het terrein van de natuurkunde, wiskunde of informatica. De medaille is ingesteld in 1951 en wordt eens in de tien jaar uitgereikt.