Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Room for Discussion, het interviewprogramma van studenten Economie en Bedrijfskunde van de UvA, trapt het nieuwe academische jaar af met twee invloedrijke en bekende economen. Kaushik Basu (hoofdeconoom van de Wereldbank) en Jim Bullard (President van de Federal Reserve Bank of St. Louis, VS) nemen op dinsdag 6 september plaats op de Chesterfield voor een vraaggesprek over de recente successen en mislukkingen van bezuinigingspolitiek.

Room for discussion
Foto: Room for Discussion

Sinds de financiële crisis van 2008 namen de schuld/bbp-ratio's van de VS en EU-landen snel toe. Ierland zag zijn schuldgraad stijgen van 24,8% (voor de crisis) tot 106,4% in 2012. Griekenland zag zijn schuldgraad oplopen tot maar liefst 170% in 2012. De oplossing: snijden in de overheidsuitgaven en/of belastingverhoging gericht op het verminderen van de begrotingstekorten. Met andere woorden: bezuinigen.

Hebben bezuinigingen geleid tot het gewenste effect van afnemende schulden? Hebben bezuinigingen niet juist kleinere economieën en stagnatie van groei als gevolg gehad? Waarom heeft de VS zich sneller hersteld dan de EU? En is het beleid van de centrale banken, zoals ‘Quantitative Easing’-beleid, niet in tegenspraak met bezuinigingspolitiek? Deze en andere vragen komen aan bod.

Over de gasten

Econoom en academicus Kaushik Basu is Senior Vice-President en Chief Economist van de Wereldbank. Tot juli 2012 was hij Chief Economic Advisor van de regering van India. Basu is tevens de President-elect van de International Economic Association (IEA); hij treedt in 2017 aan als President van de IEA.

James Bullard is sinds 2008 President van de Federal Reserve Bank of St. Louis. In 2014 riep het tijdschrift The Economist hem uit tot de 7de meest invloedrijke econoom ter wereld de wereld door het tijdschrift 'The Economist'.

Over Room for Discussion

Room for Discussion is het wekelijkse interviewprogramma van de Universiteit van Amsterdam. Voor een groot publiek interviewen studenten in een daartoe ingerichte ‘huiskamer’ wetenschappers, politici, zakenmensen en opinieleiders op de faculteit Economie & Bedrijfskunde. Het doel van Room for Discussion is om studenten te interesseren en enthousiasmeren over de actualiteit, ondernemerschap en economische ontwikkelingen. Onder anderen gasten zoals ECB-president Mario Draghi, IMF-directeur Christine Lagarde en econoom Thomas Piketty zijn te gast geweest bij Room for Discussion.

Tijd, locatie en deelname

Room for Discussion met Basu en Bullard vindt plaats op dinsdag 6 september van 12.00 tot 13.00 uur. Locatie: E-hal van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Roetersstraat 11, Amsterdam. De toegang is vrij. Voertaal: Engels.