Jet Bussemaker, lid van het CvB van de UvA-HvA en rector HvA, is benoemd tot minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in het nieuwe kabinet. Ze is op maandag 5 november beëdigd en verlaat per direct de HvA-UvA.

Mw. dr. M. Bussemaker
Foto: Dirk Gillissen

Jet Bussemaker is sinds maart 2011 verbonden aan de HvA-UvA. Als rector van de HvA groeide zij in korte tijd uit tot een gezichtsbepalende bestuurder die de hogeschool een herkenbare koers en gezicht gaf. Het Actieplan Onderwijs (’10-puntenplan’) dat zij lanceerde bij de opening van het hogeschooljaar 2011-2012 blijkt richting te geven aan tal van positieve ontwikkelingen binnen de hogeschool.

De meeste taken van Jet Bussemaker worden op korte termijn waargenomen door CvB-voorzitter Louise Gunning, in nauwe samenwerking met CvB-secretaris Geke van Velzen. Paul Doop, vicevoorzitter, neemt ook een aantal taken waar. Naar verwachting zal het enkele maanden duren voordat de vacante functie in het CvB weer vervuld is.

Het vertrek van Jet Bussemaker heeft geen gevolgen voor de koers van de HvA. Het huidige beleid, vastgelegd in het instellingsplan 2011-2014, het onderwijs- en onderzoeksagenda Creating Tomorrow, het Actieplan Onderwijs (’10-puntenplan’) en Profiel en Prestatieafspraken, wordt onveranderd voortgezet.

‘We gaan Jet missen, maar we zijn ook trots dat onze collega de nieuwe onderwijsminister wordt’, zegt CvB-voorzitter Louise Gunning in een reactie op het vertrek van Jet Bussemaker. Gunning roemt Bussemaker om haar inzet en betrokkenheid bij HvA en UvA: ‘Jet heeft met haar tomeloze energie een enorme impuls gegeven aan de HvA. Mede dankzij haar inspanningen staat de hogeschool stevig op de kaart als Amsterdamse hogeschool waar onderwijskwaliteit en binding met de stad centraal staan. Als lid van het CvB heeft ze ook een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de UvA. We gaan haar daarom missen. Maar we zijn natuurlijk ook ontzettend trots op haar. Namens het gehele CvB wil ik haar bedanken voor haar uitstekende werk voor de HvA en UvA en heel veel succes wensen in haar nieuwe functie als minister van Onderwijs’.