Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Talen aan de UvA

Duits aan de UvA

Duitsland is in Europa een centrale macht en hoofdrolspeler, maar ook op mondiaal niveau zeer actief. Kennis van de Duitse taal is dan ook waardevol op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de Universiteit van Amsterdam een volledige bacheloropleiding op het gebied van Duits en Duitsland volgen, of kiezen voor losse modules.

Bachelor en master

Aan de UvA kun je de bacheloropleiding Duitslandstudies volgen. 

Duits in je keuzeruimte

In je keuzeruimte kun je kiezen voor een minor Duits oif een minor Duitslanstudies.  Ook is er de mogelijkheid om losse taalverwervingsvakken en vakken over de Duitse geschiedenis en cultuur te volgen in je keuzeruimte.

Minor Duits

Minor Duitslandstudies

Taalvakken Duits

 • Taalvaardigheid Duits 1: Berlijn – geschiedenis, politiek en cultuur van een metropool
  Taalvaardigheid Duits 2: De Duitse geschiedenis van de 20ste eeuw in de film
  Taalvaardigheid Duits 3: Hedendaagse Duitstalige literatuur
  Taalvaardigheid Duits 4: Interculturele literatuur: meertaligheid, migratie en identiteit
 • Duits (gevorderd) 1a, 1b, 2

Bekijk de UvA Studiegids voor een uitgebreide beschrijving van de vakken: studiegids.uva.nl.

Keuzevakken Duitse geschiedenis en cultuur

 • Culture and Catastrophe (Semester 1, Blok 1, 6 EC) 
 • Duitsland en Europa (Semester 1, Blok 2, 6 EC)
 • Alternatieve- en protestculturen (Semester 1, Blok 3, 6 EC)
 • Amsterdam-Berlijn: Nederlands – Duitse culturele betrekkingen en cultuurmanagement (semester 2, Blok 1, 6 EC)
 • Culturele geschiedenis van Duitsland (Semester 2, Blok 2, 6 EC)

Bekijk de UvA Studiegids voor een uitgebreide beschrijving van de vakken: studiegids.uva.nl.

Als je de cultuurvakken van Duits als pakket volgt in je keuzeruimte, dan volg je vijf kernvakken van de opleiding Duitslandstudies. Duitsland ligt in het hart van Europa. Wie Europa beter wil begrijpen zal in ieder geval een goed begrip moeten hebben van Duitsland dat in alle opzichten zo’n stempel op dit continent heeft gedrukt en zal blijven drukken. In Duitsland zelf is veel en vurig gedebatteerd over de eigen plaats in Europa en worden de eigen cultuur en politiek- maatschappelijke ontwikkelingen altijd in een Europese context beschouwd.

Onze modules bieden inzicht in de ontwikkelingen en debatten die van belang zijn om de Duitse politiek en cultuur beter te begrijpen. Er is speciale aandacht voor literatuur en kunst in politiek-culturele context is. Als je deze modules hebt afgerond, kun je de vraag wat Duitsers beweegt, waarover zij debatteren en wat zij voorstaan in een historisch perspectief plaatsen. Het zwaartepunt van deze vakken ligt bij de geschiedenis, literatuur en cultuur van Duitsland in een brede politiek-culturele context. Ook is er aandacht voor praktijkgerichte competenties en de bilaterale betrekkingen met Nederland. Voor een internationale carrière is dit pakket een belangrijke meerwaarde op je cv.

De vakken zijn toegankelijk voor studenten met een propedeuse of een positief BSA. Receptieve kennis van het Duits is aanbevolen.