Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De vrije wil bestaat niet

Wie is echt de baas in ons brein? In zijn boek 'De vrije wil bestaat niet' voert UvA-hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap Victor Lamme de lezer langs allerlei neurologische fenomenen om deze vraag te beantwoorden.

Wie zit er aan het stuur in onze hersenpan? Wat bepaalt dat we doen wat we doen? Welke stukken brein geven de doorslag als het gaat om de keuzes van alledag of om de grote beslissingen in ons leven? En welke rol spelen onze gedachten en ons bewustzijn bij dit alles?

De vrije wil bestaat niet voert u in een bizarre tocht langs slaapwandelende moordenaars, blinde zombies die toch zien, out of body-ervaringen, patiënten die hun eigen handen niet meer vertrouwen en andere neurologische fenomenen om erachter te komen wie toch dat mannetje in ons hoofd is dat de beslissingen voor ons neemt.

Onderweg proberen we te begrijpen waarom Winston Churchill besloot de Franse vloot te laten zinken, Rosemary Kennedy een hersenoperatie onderging en Maurice Ravel de Bolero schreef. Uiteindelijk belanden we bij het ‘ik', die constante maalstroom van gedachten die denkt de hersenen in ons hoofd onder controle te hebben. En bij de vrije wil, waarvan heel weinig - en toch ook weer heel veel - overblijft in het onthutsende beeld dat wordt geschetst over wie er echt de baas is in ons brein.

Publicatiegegevens

De vrije wil bestaat niet - Victor Lamme. Uitgeverij Bert Bakker, paperback, 336 pagina's, ISBN 9789035135390. Prijs: € 17,95.