For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Daan Roovers, docent Publieksfilosofie en onderzoeker aan de UvA, wordt de nieuwe Denker des Vaderlands. Op vrijdag 29 maart wordt zij geïnaugureerd tijdens de Nacht van de Filosofie in Rotterdam. De komende twee jaar zal Roovers zich inzetten voor ‘publiek denken’: hoe kunnen wij gezamenlijk verder komen?
Daan Roovers
Daan Roovers (beeld: daanroovers.nl)

Daan Roovers is actief als docent aan de UvA, als programmamaker en spreker, als trainer en als schrijver. Recentelijk schreef zij met Marc van Dijk het boek Wij zijn de politiek, waarin publiek denken ook centraal staat. Roovers: 'Politiek gaat over ons, en de vragen die we daarbij stellen moeten we weer onderdeel maken van ons dagelijks leven. Als filosoof ontwikkel ik manieren om mensen aan het denken te zetten. Investeren in individuele en collectieve denkkracht is mijn voornaamste drijfveer, en het is op dit moment urgenter dan ooit. Ik laat me inspireren door de ideeën uit de filosofie om de wereld van nu, onze plaats daarin en ons persoonlijk leven beter te begrijpen.'

Tot september 2015 was Roovers hoofdredacteur van Filosofie Magazine. In die functie was zij (mede) verantwoordelijk voor de ontwikkeling van verschillende nieuwe projecten, waaronder de Nacht van de Filosofie, Stand-up Philosophy, en de G8 van de Filosofie. Daarnaast doet Roovers onderzoek naar de ontwikkeling van de publieke opinie.

Als Denker des Vaderlands zal Roovers proberen de hectiek van het nieuws in een groter verband plaatsen door middel van mediaoptredens. De eretitel Denker des Vaderlands is een initiatief van onder meer Trouw en Filosofie Magazine

Website Daan Roovers