Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Ik kijk zeer positief terug op mijn opleiding Bèta-gamma! Na de middelbare school was ik helemaal klaar met mijn profielvakken (natuur & gezondheid). Ik dacht geen goede bèta te zijn en wilde meer de culturele kant op. Bèta-gamma gaf me de tijd om de liefde voor biologie weer te ontdekken, maar tegelijk een open te staan voor andere disciplines. Ik denk dat veel bèta-gamma’ers met keuzestress te maken hebben gehad, vooral omdat ze heel veel leuk vinden. Er was altijd eindeloos enthousiasme en een bijzondere nieuwsgierigheid. Dat creëert een fijne en ook gezellige studieomgeving.
Foto: Camilla Dreef

Na de Bachelor volgde ik de Master Biological sciences en daarbinnen Ecology and evolution. Tijdens Bèta-gamma deed ik de major biologie, maar ook nog een minor Fysische geografie met programmeer vakken. Aardwetenschappen heeft ook altijd mijn interesse gehad en ecologie brengt de levende en niet-levende natuur natuurlijk mooi samen. Uiteindelijk raakte ik vooral geïnteresseerd in vogels en hun ecosystemen en daardoor ben ik zelfs vogelaar geworden. Ik deed onderzoek naar het foerageergedrag van lepelaars met GPS-trackers. De fascinatie voor vogels en hun trekgedrag groeide, wat leidde tot een stage bij Vogelbescherming Nederland. Hier bestudeerde ik hoe wetenschap kan bijdragen aan betere bescherming van vogelsoorten langs hun trekroutes.

Op dit moment werk ik als ecoloog die toegepast onderzoek doet en advies uitbrengt. Ik werk veel samen met andere ecologen en zelfstandigen binnen het Lowland Ecology Network. Graag combineer ik dit met communicatie werkzaamheden. Zo ben ik sinds 2016 ambassadeur van Vogelbescherming Nederland en vogelexpert van het tv-programma BinnensteBuiten waarin ik de kijker meeneem naar de mooiste vogelplekken van Nederland. Mijn eerste boek ‘Kwie-kwie-kwie-kwie-kwie’ verscheen in mei 2018 en bevat persoonlijke verhalen over vogels kijken, vogelonderzoek en vogelbescherming. Ook ben ik regelmatig te gast bij tv en radio, en geef ik lezingen. Met mijn verhalen wil ik een breder publiek bereiken en zo meer draagvlak voor bescherming creëren.

De toegevoegde waarde van Bèta-gamma? Nooit alleen maar redeneren vanuit je eigen discipline, geen oogkleppen op, maar juist de complexiteit van problemen goed kunnen begrijpen. 

Datum plaatsing: januari 2020