For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL
Bachelor
Biomedische wetenschappen

Sabine Straathof

Sabine Straathof
Foto: Sabine Straathof

Toen ik op de middelbare school in de vierde klas zat had ik een vriendin in de vijfde die al volop bezig was met haar studiekeuze. Samen bezochten we open dagen. Ik ben dus al heel vroeg begonnen met me oriënteren op een studie, en dat was achteraf gezien maar goed ook. De opleiding Biomedische wetenschappen aan de UvA heeft namelijk een numerus fixus, waardoor je je al voor 15 januari moet aanmelden.

Het hele spectrum

Ik wilde altijd al de medische en technische kant op en deed de profielen N&G en N&T op de middelbare school. Ik ben me gaan oriënteren op studies door heel veel open dagen te bezoeken binnen het medisch-technische spectrum, van life science and technology tot klinische technologie en van farmacologie tot nanobiologie. Uiteindelijk heb ik voor biomedische wetenschappen gekozen vanwege de diepgang en de uitdaging die de studie biedt.

Wetenschappelijke inslag

Biomedische wetenschappen in Amsterdam had ik in eerste instantie nooit overwogen vanwege de hoge kamerhuren en omdat het relatief ver weg is ten opzichte van het Brabantse dorp waar ik vandaan kom. Mijn eerste keus was eigenlijk om in Leiden biomedische wetenschappen te gaan studeren. Utrecht stond op de tweede plaats. In beide studiesteden werd ik uitgeloot, waardoor ik uiteindelijk in Amsterdam terecht ben gekomen. Daar ben ik nu heel blij mee. Ik ben hier op de UvA erg op mijn plek, ik heb leuke vrienden en vind mijn studie hartstikke leuk. De opleiding in Amsterdam heeft een vrij vast en breed curriculum en dat spreekt me erg aan. Daarnaast vind ik het fijn dat biomedische wetenschappen hier vanuit de natuurwetenschappen is georganiseerd , waardoor je meer wetenschappelijk in plaats van klinisch bezig bent.

Oplossingen toepassen

Het mooie aan mijn studie vind ik dat je het menselijk lichaam en ziektes eerst leert begrijpen, waarna je op zoek gaat naar toepasbare oplossingen. Bij een ziekte als cholera bijvoorbeeld is er iets mis in de darmen. Dit probleem speelt op cellulair niveau, maar toch kan zo’n klein dingetje tot uitdroging leiden. In het geval van cholera kun je antibiotica toedienen, maar er zijn ook ziektes waarbij er sprake is van een fout gen. Dat is op een groter niveau veel moeilijker aan te passen, al zijn er tegenwoordig wel technieken die dit mogelijk maken. Ik vind het erg vet om hiermee bezig te zijn. Eigenlijk verander je steeds slechts een paar moleculen en daardoor kun je iemand weer gezond maken.

Veel pipetteren

Naast hoorcolleges en werkgroepen heb je ook veel practica waar we vooral veel pipetteren. In het eerste jaar hebben we bijvoorbeeld de enzymenactiviteit en de genverhoudingen in klavertjes berekend. Bij de practica komt veel kritisch denkwerk kijken en je moet veel interpreteren wat weer een kwestie van redeneren is. Uiteindelijk worden we opgeleid om onderzoekers te worden en om echt het lab in te gaan. Dat is ook echt wat ik wil. Ik wil een master gaan doen en daarna zou ik graag willen promoveren. Maar eerst rond ik mijn bachelor af. En volgend jaar hoop ik een halfjaar in Edinburgh of Dublin te kunnen gaan studeren.