For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL

FAQ

Bij het maken van een keuze voor je studie komen veel vragen kijken. De antwoorden hebben we voor je verzameld in dit overzicht van veelgestelde vragen.

 • Hoe werkt de selectieprocedure?

  Na je verzoek tot inschrijving voor de opleiding in Studielink meld je je aan voor de selectieprocedure. Je neemt deel aan één van de onderwijsdagen in februari en volgt de colleges. Thuis bestudeer je de lesstof. Daarna maak je de toets. De uitslag van de toets bepaalt jouw rangnummer in de selectieprocedure. Half april ontvang je jouw rangnummer. Valt dit nummer binnen het beschikbare aantal plekken, dan krijg je direct een plaats aangeboden. Deze moet je binnen twee weken accepteren of weigeren. Als je niet direct een plaats krijgt aangeboden omdat je rangnummer hoger is dan het maximum aantal plekken, dan kun je dat op een later moment alsnog krijgen. Zodra iemand anders zijn plek weigert wordt deze plek aangeboden aan de eerstvolgende op de ranglijst.    

 • Hoe groot is de kans dat ik word geselecteerd?

  De opleiding heeft jaarlijks 175 plekken beschikbaar. Hoe groot de kans is dat je wordt geselecteerd is niet te voorspellen, dat hangt samen met het aantal aanmeldingen voor de opleiding. De afgelopen jaren was dat aantal iets hoger dan het aantal beschikbare plekken, maar hebben we uiteindelijk iedereen die de toets heeft gemaakt een plek kunnen bieden. Gedurende het proces valt namelijk een deel van de kandidaten nog af doordat zij bijvoorbeeld toch een andere studie kiezen of niet slagen voor het eindexamen.

 • Wat is het verschil tussen Biomedische wetenschappen en Geneeskunde?

  Geneeskunde is gericht op het behandelen van patiënten, je wordt primair opgeleid tot arts. Als biomedicus behandel je geen patiënten en word je primair opgeleid tot onderzoeker. Biomedische wetenschappen richt zich op het doen van onderzoek naar oorzaken, bestrijding en preventie van ziekten.

  Bekijk hier het overzicht van verschillen tussen Biomedische wetenschappen en Geneeskunde:

  verschillen tussen Biomedische wetenschappen en Geneeskunde
 • Hoe vaak heb ik college?

  Biomedische wetenschappen aan de UvA is een voltijdstudie. Dat betekent dat je ongeveer 40 uur per week met de studie bezig bent. Hiervan bestaat ongeveer de helft uit contactonderwijs zoals hoorcollege, werkcollege en practica. De rest van de tijd besteed je aan het bestuderen van de lesstof en het voorbereiden van je tentamens.

  Kijk ook bij Studieprogramma.

 • In welke taal is het onderwijs?

  De voertaal van de opleiding is Nederlands en de colleges zijn in het eerste jaar helemaal in het Nederlands. Veel boeken zijn wel in het Engels. Vanaf het tweede jaar zijn er ook vakken in het Engels. Afhankelijk van de richting die je in het derde jaar kiest zijn de vakken dan geheel of gedeeltelijk in het Engels. Je miniscriptie en verslag van je bachelorproject schrijf je ook in het Engels. Zo bouw je dus geleidelijk je kennis van het academisch Engels op zodat je klaar bent voor een Engelstalige masteropleiding.

 • Hoe groot is de opleiding?

  Vorig jaar telde de bachelor Biomedische wetenschappen 329 studenten, waarvan 116 eerstejaars. Voor deze feitjes en meer, bijvoorbeeld hoe tevreden onze studenten zijn over de opleiding, kijk je bij Studie in Cijfers.

 • Welke masters kan ik kiezen na mijn bachelor?

  Na de bachelor Biomedische wetenschappen kun je je aan de UvA verder specialiseren in de tweejarige Engelstalige masteropleiding Biomedical Sciences. Deze opleiding heeft tien verschillende tracks (specialisaties). De richting die je in je derde jaar hebt gekozen bepaalt tot welke tracks je kunt worden toegelaten. Alle tracks hebben een selectieprocedure. Daarnaast heb je, afhankelijk van de vakken die je in je keuzeruimte hebt gevolgd, ook de mogelijkheid om een andere master te volgen, zoals Biological Sciences, Brain and Cognitive Sciences of Forensic Science. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een master aan een andere universiteit.

  Kijk bij Na je bachelor voor alle mogelijkheden

 • Wat kan ik worden met deze opleiding?

  Bij Biomedische wetenschappen word je in de eerste plaats opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Ongeveer de helft van de afgestudeerde biomedisch wetenschappers kiest er voor om na de masteropleiding te promoveren en zo verder te gaan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar je kunt ook terecht in het bedrijfsleven of bij een non-profit organisatie. Denk aan de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie, het RIVM of het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Typische beroepen voor biomedici zijn naast onderzoeker bijvoorbeeld klinisch chemicus, medisch immunoloog, Clinical Research Associate en Bio-informaticus.

Staat jouw vraag hier niet bij? Stel hem dan per e-mail aan de studentvoorlichters van Biomedische wetenschappen: studenten-bmw@uva.nl.