For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Bachelor
Biologie
Add to favourites

Online open dag

Wil je weten of Biologie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Presentatie Biologie terugkijken

In deze presentatie, opgenomen tijdens de Meet & Ask in de Bachelorweken van oktober, vertelt opleidingsdirecteur Hans Breeuwer over de opleiding en het beroepsperspectief. Studenten Meike, Saskia en Jens lichten toe hoe het is om deze opleiding te doen.

De bachelor Biologie in beeld

Bij Biologie aan de UvA ga je vanaf dag één zelf aan het werk. In dit filmpje zie je hoe je dat doet.

Tweedejaars vak Research Project Challenges in Ecology - studentenonderzoek

Insectenplagen vormen een gevaar voor gewassen over de hele wereld. Vaak worden plagen bestreden met chemische pesticiden, die schade aanrichten aan mens, dier en milieu. Gelukkig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke insectenbestrijding. Voor het tweedejaarsvak Research Project Challenges in Ecology ging een groepje studenten op zoek naar de invloed van de directe omgeving bij natuurlijke plaagbestrijding. Zij maakten deze video als verslag zodat jij kunt bekijken hoe dat in z'n werk gaat.

Ben jij een bioloog in de dop?

De maatschappij staat te springen om goede biologen. Nieuwsgierige mensen die antwoorden bedenken op actuele vraagstukken. Ben jij ook een bioloog in de dop? Test je kennis aan de hand van 12 vragen van afgestudeerde biologen.

Meestgestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen biologie op de middelbare school en aan de universiteit?

  Op de universiteit bestudeer je de biologie in de gehele breedte: mens, dier, plant en micro-organisme, van microbiologie tot evolutie en van biodiversiteit tot gedrag. Nadat je deze brede biologische kennis hebt verworven, specialiseer je je in een richting die jij het meest interessant vindt.

  Meer dan op school  combineer je de theorie, met labpractica en veldwerk waardoor je de theorie ook beter begrijpt. Daarnaast leer je in het projectonderwijs ook hoe je de theorie kunt toepassen op actuele vragen uit de samenleving. Dit alles doe je  in een groep studenten die een passie voor biologie hebben waardoor je veel van elkaar leert.

 • Hoe ziet het onderwijs er nu uit in ‘coronatijd’?

  Biologie aan de UvA is een voltijdstudie. Dat betekent dat je ongeveer 40 uur per week met de studie bezig bent. Hiervan bestaat de helft uit contactonderwijs zoals hoorcollege, werkcollege en practica. De rest van de tijd besteed je aan zelfstudie.

  Vanaf september 2021 is al het onderwijs weer zoveel mogelijk op de campus. Hoorcolleges kunnen nog hybride of online zijn. Werkgroepen, practica en het tutoraat vinden plaats op het Science Park.

 • Hoe groot is de opleiding?

  De opleiding is kleinschalig in vergelijking met de bachelor Biologie in Utrecht of Leiden. In 2019 telde de bachelor Biologie 176 studenten, waarvan 57 eerstejaars.

 • Waarom heb ik natuurkunde nodig om toegelaten te worden tot de opleiding?

  Je hebt dit nodig omdat je bij natuurkunde op de middelbare school een bepaalde manier van denken leert die je ook in de biologie gebruikt. Bijvoorbeeld redeneren en systeemdenken. Het is dus niet zo dat je echt natuurkundige vakken krijgt in de opleiding, Als je geen natuurkunde in de vakkenpakket hebt, kun je dit behalen via een certificaat.

 • Hoeveel keuzeruimte heb ik in deze opleiding?

  Het eerste en het tweede jaar volg je een vast programma. Je hebt wel keuze binnen de projectvakken, waarin je zelf je onderwerp kunt kiezen. Ook voor je Research Project in het tweede jaar kies je zelf een onderwerp. Het derde jaar kun je vrijwel volledig invullen zoals je zelf wilt.

  Naast alle keuzevakken van Biologie kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een minor in Biomedical Sciences, Neurobiology of Educatie. Of je gaat op uitwisseling naar het buitenland. In het laatste semester kies zelf een onderzoeksonderwerp voor je Bachelorproject.

 • Wat kan ik worden met deze opleiding?

  Biologen vind je op zeer uiteenlopende plekken in het bedrijfsleven, de non-profit sector, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan research and development afdelingen in de tuinbouw en agrifood sector, natuur- en waterbeheer maar ook in consultancy- en adviesbureau’s en bij de overheid. Daarnaast vind je biologen in het onderwijs, de wetenschapsvoorlichting en journalistiek.

  Ongeveer de helft van de afgestudeerde biologen kiest ervoor om na de masteropleiding te promoveren en zo verder te gaan in het onderzoek, een deel daarvan doet dat aan een buitenlandse instelling.

Een dag uit het leven van...

Studenten Zilva en Hidde laten je in hun vlog een dag uit het leven van een student Biologie aan de UvA zien.

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Meike
Hallo, ik ben Meike en ik zit in mijn derde jaar van de bachelor Biologie.
Saskia
Hoi! Ik ben Saskia, tweedejaarsstudent Biologie
Bezoek de campus

Weten waar je straks gaat studeren? Kom naar de UvA en beleef onze campussen via de Campus Tour-app. Proef de sfeer, los quizvragen op en laat de campus tot leven komen via augmented en virtual reality.

Science Park Campus in 1 minuut

Geen tijd om naar de campus te komen? In 1 minuut zie je waar jij straks rondloopt als je Biologie aan de UvA kiest!

Vraag brochure aan

Wil je de belangrijkste informatie over de opleiding offline doorlezen?