For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL

Wie zijn wij

Wil je weten wat studenten en docenten vertellen over deze opleiding? Lees de verhalen hieronder. Ontdek verder wat studievereniging Mercurius doet.

Studenten van Communicatiewetenschap

 

Maayke Breekveldt

Maayke Breekveldt, eerstejaarsstudent

Keuze voor de UvA
Bij het zoeken van een studie wist ik heel goed wat ik wilde, alleen wilde ik heel veel. Bij Communicatiewetenschap aan de UvA kan ik al mijn interesses combineren omdat er een keuzeruimte én een verplichte stage in het programma zitten. Ook het aanbod van vakken sprak mij erg aan. Bij Communicatiewetenschap hoef je niet heel snel te specialiseren, waardoor je iets meekrijgt van elk vlak van communicatie. Mijn interesse ligt op dit moment bij Persuasieve communicatie en Corporate communicatie. Een stage bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat waarbij ik deze twee vakken combineer, lijkt me erg leuk. Daarnaast wil ik graag in het buitenland studeren.

Middelbare school versus universiteit
Toen ik begon met Communicatiewetenschap dacht ik: “weinig contacturen, kan ik lekker veel doen”. Maar ik was verrast door het aantal deadlines en dingen die je zelf moest doen of uitzoeken. Alles is niet meer op één plek voor jou geregeld; er wordt veel meer zelfstandigheid van je verwacht. Daarnaast zit je niet meer in één klas, maar in een collegezaal met meer dan tweehonderd studenten. De werkgroep is wel een soort klas en het is fijn dat je het eerste half jaar met dezelfde mensen zit.

Buiten de studie
Naast mijn studie ben ik ook studentvoorlichter. Ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen met aankomend studenten. Ook spreek ik wel eens af met medestudenten om een drankje te doen of uit te gaan. Daarnaast doe ik aan dansen waarbij ik ook aan wedstrijden meedoe. Verder werk ik twee dagen per week een aantal uur op de broodafdeling bij de Albert Heijn. Dit is makkelijk te combineren en dan kan ik nog wat extra’s verdienen naast mijn studie. Volgend jaar wil ik graag bij een studentenvereniging om nog meer uit het studentenleven te halen.

Romée Corver

Romée Corver, eerstejaarsstudent

Keuze voor Communicatiewetenschap
Ik ben begonnen aan de UvA met een studie Rechten, maar de taaie stof en het vele lezen paste niet bij mij. Toen vroeg ik aan mezelf: wat wil ik nou wel echt? Mijn keuze viel op Communicatiewetenschap omdat ik mezelf kan terugvinden in vrijwel alle onderwerpen die worden besproken. De stof leeft en is daarnaast ook heel breed.

Topsport-status
Sinds mijn zesde hockey ik al bij dezelfde club. Al snel dacht ik: hier wil ik mee door, deze sport wil ik serieus oppakken. Nu speel ik al twee jaar hoofdklasse en train ik met Jong Oranje. Ik was bang dat ik door absentieregels en werkdruk mijn studie niet met hockey zou kunnen combineren. Maar door mijn topsport-status bleek dat helemaal niet het geval. Ik kan van tevoren mijn werkgroep voorkeuren doorgeven en krijg de linkjes van hoorcolleges gelijk nadat ze zijn geweest opgestuurd. Daardoor hoef ik bijna niks te missen en kan ik sporten en studeren combineren.

Nederlandse track
Mijn keuze om de Nederlandse track te volgen was bewust. Omdat ik al was gestopt met een studie wilde ik dit keer voor de veilige optie gaan. Daarnaast heb ik niet echt interesse om in het buitenland te studeren of werken. Mijn tip is: vraag jezelf af waar jóúw interesse en ambities liggen, want dat is voor iedereen anders.

Bas Peetsold

Bas Peetsold, hbo doorstroomminor

Hbo versus wo
De overgang van hbo naar wo viel me mee. In het begin was het wel even goed wennen aan het tempo van de huiswerkopdrachten en de stof die je moet leren voor deeltentamens. Het programma is cumulatief: als je de stof niet goed bijhoudt, is het moeilijk om de daarop volgende stof te begrijpen. Het grootste verschil tussen hbo en wo vind ik de gerichtheid op theorie en onderzoek doen. Deze gerichtheid is meer aanwezig op het wo; op het hbo richt je je meer op de praktijk.

Studentenvereniging
Sinds februari 2019 ben ik lid van studentenvereniging SSRA. Ik wilde naast mijn toenmalige stage iets doen waarbij ik mezelf kon uitdagen meer onder mensen te zijn. Ik vroeg mezelf: waar vind je sociale mensen en leuke activiteiten? Bij een studentenvereniging dus! Het is een enorme aanrader voor iedereen, want je hebt elke week iets om naar uit te kijken. Daarnaast ben ik door de vereniging ook enorm gegroeid in mijn persoonlijke communicatie en enthousiasme. Je krijgt de energie die je erin steekt dubbel en dwars terug.

Tip voor (hbo-) studenten
Mijn tip voor hbo studenten die een doorstroomminor overwegen maar ook voor studenten in het algemeen: ga open dagen bezoeken, ga proefstuderen, probeer alle mogelijkheden te benutten om erachter te komen wat je leuk vindt en wat je motiveert.  Daarnaast adviseer ik om ook goed na te denken over wat je naast je studie nog allemaal kunt doen.

Ninke Boshuizen

Ninke Boshuizen, tweedejaarsstudent

Nederlandse track
Tijdens mijn keuzeproces twijfelde ik erg tussen de Engelse en de Nederlandse track. Het leek me leuk om in het Engels te studeren en in aanraking te komen met verschillende culturen. Aan de andere kant wilde ik ook graag mijn Nederlands op universitair niveau ontwikkelen. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt op basis van het feit dat je in de Nederlandse track met beiden in aanraking komt: veel literatuur is in het Engels, maar je opdrachten schrijf je in het Nederlands. Daarnaast voelt de Nederlandse track voor mij als een vertrouwde omgeving.

Vrije tijd en keuzeruimte
In mijn vrije tijd werk ik als vrijwilliger bij een theater. Ik ben samen met een groep andere jongeren jongerenambassadeur, wat ons verantwoordelijk maakt voor het hosten van het Instagram-account, het organiseren van evenementen en het interviewen van acteurs en regisseurs. Ik wilde graag mijn interesse in media en theater ook laten terugkomen in mijn studie. Daarom volg ik keuzevakken op het gebied van media, theater en documentaire productie. Ik vind het leuk dat ik binnen de studie veel vrijheid krijg om mijn interesses vanuit een wetenschappelijk oogpunt te benaderen.

Struikelpunt
Mijn struikelpunt binnen de studie was het getallen gedeelte van de Statistiek-vakken. Uiteindelijk heb ik beide vakken wel in één keer gehaald door heel veel te oefenen en hard te werken. Het maakte het beter dat de voorbeelden communicatie gerelateerd zijn. Statistiek kom je bij veel sociale studies tegen, dus ik wist dat ik daar sowieso mee te maken kreeg. Daartegenover staat wel dat je veel feitelijke kennis opdoet die aansluit bij het dagelijks leven.  

 

Nikki Dekker

Nikki Dekker, derdejaarsstudent

Keuze voor CW en invulling van keuzeruimte
Ik heb voor Communicatiewetenschap gekozen omdat je hier heel veel vrijheid krijgt. Je kunt de helft van je studie eigenlijk zelf indelen. Zo heb ik ervoor gekozen om eerst mijn afstudeerscriptie te schrijven in de richting Politieke Communicatie en Journalistiek. Daarna heb ik de minor Brain and Mind aan de VU gevolgd, omdat ik bij CW een beetje het exacte van de natuurwetenschappen miste. Het is ideaal dat je bij je minor kan kiezen of je jouw kennis binnen CW wil verdiepen of juist buiten CW wil verbreden. Tijdens mijn laatste semester ga ik stagelopen op de Marketing en Communicatie afdeling van KLM.


Toekomstplannen: tussenhalfjaar en Research Master
Tijdens mijn studie ben ik niet naar het buitenland gegaan omdat ik het zonde vind om in het buitenland te studeren zonder het land echt te zien. Daarom wil ik na mijn bachelor een “tussenhalfjaar” nemen, waarin ik vrijwilligerswerk in Australië bij een animal rehabilitation center wil doen. Vervolgens ben ik van plan de tweejarige CW Research Master te volgen, omdat ik graag onderzoek wil doen naar onderwerpen die mij bezig houden op het gebied van Politieke Communicatie en Journalistiek. Later zou ik dit misschien wel willen combineren in een carrière als wetenschapsjournalist.

Struikelpunt en tip voor aankomende studenten
Mijn grootste struikelpunt was het uitvinden wat voor level aan kennis er precies van je verwacht wordt in tentamens. Je moet leren om de belangrijkste punten uit hoorcolleges en literatuur te filteren en dan het vertrouwen hebben dat het goed komt. Mijn tip is: neem ook tijd voor jezelf om leuke dingen te doen.

Guus van Duijn

Guus van Duijn, Alumnus

Bachelor
Ik kijk heel positief terug op de bachelor. Je krijg veel ruimte om je eigen interesses te ontwikkelen en ondanks dat de studie heel breed is, kun je binnen elk vak een invalshoek kiezen die jij interessant vindt. Wat ik soms moeilijk vond aan de bachelor is de mate van wetenschap. Als je teveel daarop focust, verlies je uit het oog hoe leuk de kennis die je tot je neemt eigenlijk is. Zelf zocht ik iets meer de combinatie van wetenschap met creativiteit en daarom heb ik mezelf Photoshop aangeleerd met behulp van YouTube video’s. Ook heb je de mogelijkheid om op exchange te gaan naar het buitenland. Ik heb in Spanje een aantal creatieve keuzevakken op het gebied van communicatie gevolgd om mijn kennis te verbreden.

Stage bij een PR-bureau
Mijn stage heb ik gedaan bij een PR-bureau, waar ik werkte als creatief strateeg. Ik deed onderzoek voor verschillende bedrijven en maakte creatieve concepten voor campagnes. Vooral de theorie die je tijdens de bachelor leert over nieuwswaarden komt goed van pas bij het genereren van publiciteit. Een struikelpunt tijdens mijn stage was ‘nee’ zeggen. Omdat ik dit moeilijk vond, overstroomde mijn agenda met van alles. Mijn tip: wees proactief, maar verlies jezelf niet uit het oog.

Master Persuasieve Communicatie
Na de bachelor was mijn kennis over marketing en communicatie nog niet verzadigd. Daarom heb ik ervoor gekozen om een master in Persuasieve Communicatie te volgen. Naast dat het gevolgd hebben van een master goed is voor je CV, draagt het ook bij aan je persoonlijke ontwikkeling en bereid het je voor op de flow van het werkleven. Na mijn master wil ik gaan werken als creatief strateeg voor uiteenlopende merken.

Medewerkers van Communicatiewetenschap

 

College of Communication_Meet the People_Jeroen Lemmens
Dr. Jeroen Lemmens

Dr. Jeroen Lemmens, Docent in Entertainment Communicatie

Entertainment Communicatie: wat kun je verwachten?
Entertainment Communicatie onderzoekt zowel het proces van selectie en gebruik van entertainment, als de effecten van dit proces op individuen en de samenleving. Het vak focust op communicatie via gemedieerde vormen van entertainment: films, tv series, video games, online video’s en muziek. Daarnaast onderzoeken we elementen die we kunnen toepassen om een bepaald effect teweeg te brengen bij het publiek. Met behulp van theoretische en praktische middelen zullen studenten wetenschappelijke kennis opdoen over content die een specifiek publiek aanspreekt en succesvolle shows teweegbrengt. Bijvoorbeeld: het gebruik van geweld in tv series zoals Game of Thrones is een veelvoorkomend verschijnsel, maar kan de blootstelling aan deze content de kijker op een bepaalde manier beïnvloeden?

De toekomst van Entertainment Communicatie
Entertainment loopt voorop in veel technologische ontwikkelingen. Een voorbeeld is de ontwikkeling van virtual reality dat begon als een vorm van entertainment (games). Uiteindelijk ontwikkelde dit zich door tot een gesimuleerde wereld die ook toegepast kon worden buiten games, bij bijvoorbeeld het genezen van angst voor spinnen of hoogtevrees. Entertainment is geïntegreerd in onze alledaagse cultuur, en alle vier de andere communicatiedomeinen maken gebruik van entertainment succesfactoren: nieuwsmedia, bedrijven, adverteerders en overheidsinstituties. Het uiteindelijke doel van het gebruik van entertainment is het versterken en verbeteren van de aantrekkelijkheid en effectiviteit van een bericht. Door te focussen op de psychologische aspecten van media biedt het vak studenten de vaardigheden om te werken bij grote mediabedrijven, aangezien bedrijven steeds meer op zoek zijn naar kennis over de voorkeuren van individuen.

Motivatie en uitdagingen
Sommige studenten onderschatten entertainment als onderwerp: soms wordt het gezien als een gedachteloos vak dat je voor je plezier leert. Echter, het is een levendige industrie met duidelijke doelen, en het maakt veel gebruik van wetenschappelijke kennis om deze doelen te bereiken. Deze krachtige elementen van entertainment kunnen gebruikt worden om sterkere en effectievere berichten te creëren om verschillende types gebruikers te motiveren. Interactie met studenten is één van de meest motiverende aspecten van mijn werk; enthousiasme om meer te leren over een onderwerp draagt bij aan interessante debatten in de collegezaal. Deze betrokkenheid en dit enthousiasme creëert een ervaring waar zowel docenten als studenten van kunnen genieten, met name als er ideeën en verschillende perspectieven worden uitgewisseld tijdens de colleges.

College of Communication_Meet the People_Rosanne Eijsink
Rosanne Eijsink

Rosanne Eijsink. Office manager College of Communication, Coordinator Tutoraat

Tutoraat
Tutoraat is het academische vaardigheden vak van de Nederlandse track. In het eerste semester ligt de focus op het verbeteren van de studievaardigheden van eerstejaarsstudenten. Onderwerpen die aan bod komen zijn: examenvoorbereiding, academisch schrijven en vakaanmelding. We focussen ook op de knelpunten die studenten tegen kunnen komen, en helpen hen met deze uitdagingen om te gaan door middel van reflectie. In het tweede semester ligt de nadruk op professionele ontwikkeling, carrière-oriëntatie vaardigheden en studiemogelijkheden. Studenten krijgen dan meer informatie over hoe ze hun studieprogramma kunnen personaliseren in het tweede en derde jaar van de bachelor. Sommige studenten voelen zich overdonderd door de verschillende keuzes die ze moeten maken tijdens hun bachelor. Dan helpt het tutoraat ze met deze moeilijkheden om te gaan, en ze te begeleiden in hun leerproces. Mijn advies voor studenten is om te focussen op time management en reflectie. Maar… vergeet niet om te genieten van het studentenleven in Amsterdam!

Plezierige werkomgeving
Ik ben in 2011 begonnen bij Communicatiewetenschap, en  heb het altijd naar mijn zin gehad. Als office manager van het College of Communication werk ik met een geweldig team van ondersteunend personeel (en soms docenten). Als tutor krijg ik de kans om samen te werken met verschillende groepen studenten en dat vergt het gebruik van diverse technieken. Dit geeft mij de mogelijkheid om mijn eigen professionele vaardigheden, zoals educatieve en begeleidende vaardigheden, uit te dagen en te verbeteren.

College of Communication_Meet the People_Jelle Boumans
Jelle Boumans

 Jelle Boumans, Assistent professor Corporate Communicatie

Corporate Communicatie: het bestuderen van een dynamische omgeving
Bij Corporate Communicatie bestudeer je vormen van communicatie die organisaties gebruiken voor verschillende aandeelhouders, waaronder medewerkers, consumenten, overheidsinstituties, en media. Vanwege mijn achtergrond in Politieke Communicatie en Journalistiek heb ik een persoonlijke interesse ontwikkeld in de relatie tussen organisaties en media, in het bijzonder tussen bedrijven en nieuwsmedia. Het vak Corporate Communicatie helpt studenten te begrijpen hoe en onder welke omstandigheden organisaties in het nieuws worden vertegenwoordigd. Daarnaast onderzoekt het de invloed van bedrijven op dit proces, en de effecten van media-aandacht op zowel de reputatie als de legitimiteit van een organisatie. Het feit dat deze processen zo dynamisch zijn en zich continu ontwikkelen maakt dit vak zo interessant: denk aan de invloed van sociale media of de veranderende normen voor de sociale verantwoordelijkheid van een organisatie. Het is geweldig om deze issues te bespreken met studenten.

Kritisch denken en humor als middelen bij het lesgeven
Het begint allemaal met engagement, het ontwikkelen van een band met studenten; je moet ervoor zorgen dat ze zich comfortabel voelen en dat de sfeer veilig genoeg aanvoelt om vragen te kunnen stellen. Het is van het grootste belang om kritische debatten te stimuleren tijdens colleges en om studenten te motiveren om kritisch te denken over problemen. Ik geloof dat het gebruik van humor tijdens colleges goed werkt bij het betrekken van studenten en het creëren van een goede sfeer. Deze methoden sluiten aan bij het jonge, dynamische en gemotiveerde team van de afdeling Communicatiewetenschap. Alles samen zorgt ervoor dat het erg leuk is om hier te werken; iedereen is gemotiveerd om te leren, kennis te delen en expertise uit te wisselen op een internationale werkvloer.

De internationale omgeving geeft een nieuwe dimensie aan de ervaring van colleges
Internationale studenten hebben een nieuwe dimensie gegeven aan het geven van colleges; als docent creëren we een manier om de interesses en behoeftes van studenten aan te spreken. Omdat studenten verschillende achtergronden hebben, gebruiken ze verschillende soorten logica en redeneren ze met verschillende mindsets. Hierdoor worden docenten gestimuleerd om buiten de gebaande paden te denken; bijvoorbeeld door het verhelderen van abstracte concepten door middel van voorbeelden waarin mensen van verschillende culturen zich herkennen. De culturele diversiteit van het programma creëert een uitdagend platform voor debatten in de klas waarbij iedereen gemotiveerd is om te leren over nieuwe perspectieven en om buiten hun eigen culturele grenzen te denken.

College of Communication_Meet the People_Laurian Meester
Laurian Meester

Laurian Meester, Studie Adviseur en Tutor

De verscheidenheid aan opties om je studie te personaliseren
Studenten hebben de mogelijkheid om hun studie aan te passen naar hun eigen behoeftes en interesses; in het tweede anderhalf jaar kunnen ze hun studie personaliseren. Er worden verschillende opties aangeboden zoals keuzevakken, een stage, minors, en in het buitenland studeren. Studenten zijn vrij in het kiezen van keuzevakken die hun interesses en carrièredoelen het meest aanspreken. De vakken kunnen aparte keuzevakken zijn binnen of buiten het gebied van Communicatiewetenschap; hetzelfde geldt voor minors die bedoeld zijn om de kennis van studenten over een specifiek onderwerp te verdiepen en hen voor te bereiden op hun master. Het Global Exchange Programma biedt studenten de kans om vakken in het buitenland te volgen aan andere universiteiten zowel binnen als buiten Europa. Daarnaast krijgen studenten de mogelijkheid om de arbeidsmarkt te betreden via het doen van een stage in of buiten Amsterdam. Hierdoor kunnen ze hun kennis in de praktijk toepassen.

Het studentenleven in Amsterdam
In het begin kan het moeilijk zijn om je aan te passen aan een nieuwe cultuur, een nieuw schoolsysteem en een andere manier van lesgeven. Nadat je gewend bent geraakt aan het leven in Amsterdam, zul je een geweldige ervaring hebben. Amsterdam heeft veel te bieden: musea, studieverenigingen, sportactiviteiten en een levendig uitgaansleven. Werken als student in Amsterdam is een leuke ervaring, maar mijn advies is om dit niet meer dan twee dagen per week te doen zodat je de balans kunt houden tussen je studie en je baan. De internationale track bevat studenten met veel verschillende nationaliteiten, wat leidt tot fascinerende debatten in de klas. Daarnaast krijgen studenten op deze manier de kans om mensen uit verschillende culturen te ontmoeten en verschillende perspectieven te leren kennen.

Wat studieadviseurs doen
Studieadviseurs helpen studenten met vragen, suggesties en het plannen van hun studie. Onderwerpen die langskomen zijn bijvoorbeeld toelating, huisvesting en het personaliseren van je studie. We werken ook samen met studenten bij het oplossen van persoonlijke problemen die de studievoortgang kunnen beïnvloeden. Interactie met studenten is het leukste onderdeel van mijn baan bij Communicatiewetenschap, vooral tijdens grote en belangrijke evenementen zoals de introductiedag en de Bachelordag. Tijdens deze dagen krijgen we de kans om nieuwe studenten met verschillende achtergronden te ontmoeten en ons programma op de beste manier te introduceren. Hierbij is het belangrijk om flexibel en benaderbaar over te komen zodat zowel aan studenten als collega’s de beste ervaring wordt geboden.

Studievereniging

Je kunt lid worden van de studievereniging, actief zijn in de opleidingscommissie of studentenraad van jouw faculteit. Naast je studie kun je natuurlijk ook genieten van de culturele, sportieve en sociale activiteiten die Amsterdam biedt.

Mercurius

Studievereniging Mercurius

Via de studievereniging Mercurius kun je eenvoudig in contact komen met andere studenten.

Naast de maandelijke borrels in de stamkroeg op het Leidseplein, organiseert Mercurius ieder jaar ook verschillende inhoudelijke en sociale activiteiten. Zo gaan studenten jaarlijks op studiereis, worden er diverse symposia georganiseerd en vinden er door het jaar heen diverse grote feesten en andere gezellige activiteiten plaats. Ook voorziet Mercurius studenten van (statistiek)blijles en kunnen leden tegen hoge kortingen studieboeken aanschaffen.

Studenten die iets extra's naast hun studie willen doen, kunnen zich opgeven voor één van de tien commissies en zelfs solliciteren voor een bestuursfunctie bij de studievereniging.

Medium

Medium

Tevens heeft Mercurius een eigen tijdschrift dat viermaal per jaar wordt uitgegeven.

Binnen het tijdschrift staan actuele onderwerpen op het gebied van communicatiewetenschap centraal. Medium wordt volledig gemaakt door studenten en biedt daarom ook een platform voor hen die zich willen ontwikkelen op journalistiek gebied. 

Studenteninvloed

In de opleidingscommissie praten studenten en docenten over allerlei zaken die van belang zijn voor de studie. De commissie geeft adviezen aan andere bestuursorganen, zoals het onderwijsinstituut. Studenten kunnen zich tot de commissie richten met opmerkingen over het onderwijsprogramma en de inrichting ervan.

Jaarlijks worden drie studenten in de opleidingscommissie gekozen. Ook jij kunt je dus verkiesbaar stellen en je stem laten horen, en daarnaast nuttige ervaring opdoen. Ook kun je zitting nemen in de studentenraad van jouw faculteit of in de centrale studentenraad.

Sport en cultuur

Als je na college wilt sporten, dan kun je terecht in ons Universitair Sport Centrum (USC). Volg je liever een cursus fotografie of toneel? Ga dan naar CREA, de culturele organisatie van de UvA.