Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Suzanne van der Tweel, UX designer
Suzanne van der Tweel

UX designer bij ontwerp- en adviesbureau Informaat

“Informatiekunde is een heel creatieve en praktische studie waarbij je veel projecten doet in kleine groepen en veel samenwerkt.”

Veel technische kennis opgedaan

“Als user experience (UX) designer ontwerp ik gebruikerservaringen voor digitale diensten en producten, zoals websites, mobiele apps en webapplicaties. Ik bekijk wie de gebruiker van de site is en hoe deze zich gedraagt. Ik bedenk oplossingen voor problemen en kijk of deze realistisch zijn om te maken. Dankzij de bachelor Informatiekunde heb ik meer technische kennis dan veel andere designers en ik merk dat dat echt een pluspunt is. Ik kan namelijk snel begrijpen wat er technisch mogelijk is. Zo bedenk ik oplossingen die zowel technisch haalbaar zijn als waarde toevoegen voor de gebruiker.”

Veel contact met docenten

“En hoewel ik nu niet zelf programmeer, is het nuttig dat ik er heel veel van af weet. Ik werk veel met programmeurs samen en het helpt enorm dat ik snap hoe systemen worden gebouwd en weet hoe ingewikkeld dat kan zijn. Een groot deel van deze kennis heb ik opgedaan in de bachelor. Al ging dat niet helemaal zonder slag of stoot. Programmeren was het allereerste vak en dat heb ik meteen niet gehaald. Gelukkig kreeg ik bijles van de docent. In mijn jaar waren we met zo’n veertig studenten, waardoor dat mogelijk was: we hadden veel persoonlijk contact met de docenten. Dankzij die bijles snapte ik het ineens veel beter. Sterker nog, ik vond het ineens echt interessant. Uiteindelijk heb ik zelfs nog een minor Programmeren gedaan.”

Creatieve en praktische studie

“Wat mij aan Informatiekunde aansprak, was dat het aan de ene kant technisch is en dat het aan de andere kant een menselijke kant heeft. Het heeft twee werelden in zich. De afwisseling tussen de verschillende vakken in de bachelor vond ik erg fijn. Het is een heel creatieve en praktische studie waarbij je veel projecten doet in kleinere groepen en veel samenwerkt. Dit in combinatie met theorie en wetenschappelijk onderzoek sprak mij enorm aan en heb dan ook gekozen om mij hier verder in te verdiepen. Ik heb de master Information Studies: Human Centered Multimedia (nu information systems) gevolgd, die was gericht op de interactie tussen de mens en de digitale wereld. We werkten veel aan projecten waarin we intelligente systemen bedachten met slimme oplossingen voor maatschappelijke problemen. Zo bedachten we hoe een keuken, ondersteund door slimme technologie en sensors, voedselverspilling tegen kan gaan en hoe mensen deze keuken gemakkelijk konden gebruiken. Hier heb ik geleerd om eerst goed te analyseren wat het probleem precies is, voordat je het kunt oplossen. Dit gebruik ik vaak in mijn huidige beroep.”

Zo vroeg mogelijk oriënteren

“Voor Informatiekunde moet je veel interesse hebben in technologie. Je moet weten hoe jij de schakel kunt zijn tussen mensen en de techniek. Ik vond het zelf heel lastig om een studiekeuze te maken. De meeloopdagen hebben me erg geholpen. Tijdens deze dagen krijg je pas echt een gevoel van wat het inhoudt. Je kunt dan ook mensen spreken die Informatiekunde volgen. Ik zou aanraden om zo vroeg mogelijk te beginnen met oriënteren. Zelf heb ik eerst een verkeerde keuze gemaakt en daarna extra de tijd genomen om mij te oriënteren. Ik ben erg blij met mijn studiekeuze en wat voor invloed deze gehad heeft op mijn verdere carrière.”