Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Thom Bergman

Ondernemer in blockchain

'Het is een misverstand dat werken in de IT niet dynamisch of spannend is. Voor mijn werk reis ik de hele wereld over en leer ik mensen kennen uit allerlei culturen.'

Blockchain voor betere samenwerking

Tijdens de bachelor bedacht ik me al dat consultant een mooi beroep voor me zou zijn. Ik merkte bij de projectgroepen dat ik veel ideeën heb en mensen hierin goed mee kan nemen. Het is dan ook niet toevallig dat ik in mijn derde jaar de start-up Kryha ben begonnen, samen met drie andere UvA-ers. Na de bachelor heb ik geen master gevolgd maar ben ik hiermee verder gegaan. Inmiddels is Kryha uitgegroeid tot een zeer goed lopend bedrijf. We werken met 25 mensen en hebben net een kantoor in Singapore geopend. We helpen organisaties met het ontwikkelen van blockchain-toepassingen. Onze klanten zijn onder meer Shell en Basf. Blockchain is een systeem dat wordt gebruikt om gegevens vast te leggen. Het wordt niet beheerd door een centrale provider, maar gedeeld in een netwerk van computers. Zo kunnen bedrijven beter met hun ketenpartners samenwerken.

Veelzijdige bachelor

Het leukste aan mijn werk vind ik het praten met andere mensen en hen meenemen in bepaalde ideeën of gedachten. Precies wat ik tijdens de projectgroepen in de bachelor ook deed. Aan het begin van ons bedrijf werkte ik aan de verkoop en consultancy, nu ligt mijn rol meer op het gebied van finance en strategie. Ik moet constant opnieuw het wiel uitvinden en elke dag doe ik weer nieuwe dingen. Dat past heel goed bij me, omdat ik veel energie heb en niet steeds hetzelfde wil doen. Die veelzijdigheid vond ik ook in de bachelor. Deze is zeer breed en verandert veel van context. Alle facetten van de IT passeren, maar je leert ook van alles over management.

Programmeren en commercieel denken

Informatiekunde is een academische studie, maar eigenlijk word je heel praktisch opgeleid. Het grootste deel van de studenten komt uiteindelijk niet in de wetenschap terecht. Ze werken bijvoorbeeld in de consultancy, het IT-management of als developer. Je kunt met Informatiekunde op heel veel plekken terecht: maar weinig mensen kunnen zowel programmeren als commercieel denken. En het is een misverstand dat werken in de IT niet dynamisch of spannend is. Mijn werk is op dit moment enorm divers, ik reis de hele wereld over en leer mensen kennen uit allerlei culturen. En de meesten in mijn industrie hebben het idee dat ze werken aan de toekomst van de maatschappij.

Goed plannen en organiseren

Ik ben Informatiekunde gaan doen omdat ik veel affiniteit had met digitale technologie. Op de HBO-mediaopleiding die ik deed, werd ik niet echt uitgedaagd. Ik zocht meer diepte en complexiteit en vond dat wel bij Informatiekunde. Eigenlijk heb ik niet veel moeite gehad met mijn studie. Goed plannen en organiseren heeft me erg geholpen. Gelukkig ben ik van mezelf erg gestructureerd. Aanstaande studenten zou ik adviseren om de studiekeuze niet alleen te laten afhangen van wat je leuk vindt, maar ook van wat de opleiding je brengt in je verdere carrière. Kies iets waar je goed in bent, en van daaruit wat je interesseert.