For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL

Charlotte Renckens is Policy Officer (team Terrorism and Radicalisation ) bij de Europese Unie.

'Doe wat je interesseert én wees realistisch'

Charlotte Renckens is Policy Officer (team Terrorism and Radicalisation ) bij de EU, studeerde  BCs Political Science and Cultural Anthopology (UvA) en volgde master's in Public International Law (UvA) en Crisis and Security Management (UL).

Charlotte Renckens

'Ik ben begonnen met een bachelor Culturele antropologie, die ik koos vanwege de open en onbevooroordeelde kijk op de wereld. Voor deze studie heb ik nooit een andere universiteit overwogen dan de UvA want toen ik de open dag bezocht, was voor mij meteen duidelijk dat dit de plek was waar ik wilde studeren. Omdat ik meer wilde leren over internationale betrekkingen en politieke theorie, ben ik daarnaast in mijn tweede jaar begonnen met een bachelor Politicologie.

Zowel van mijn studie Culturele antropologie als van Politicologie heb ik echt genoten. Ik vond vooral de nadruk op het zelfstandig lezen en schrijven prettig, in plaats van enkel en alleen colleges volgen. In beide studieprogramma’s had ik een aantal zeer goede docenten van wie ik me bepaalde colleges nog goed herinner. Beide programma's zijn ook vrij flexibel in het geven van ruimte en tijd om andere vakgebieden en eventueel extra curriculaire activiteiten te verkennen.

Veel gedaan, veel geleerd

Naast mijn studie heb ik veel verschillende dingen gedaan. Ik heb taalcursussen gevolgd, zitting genomen in het bestuur van een aantal studieverenigingen en ik heb twee stages gedaan, één bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en één bij het Asser Instituut. Ook heb ik naast mijn studie altijd gewerkt. Naast de voor de hand liggende extra curriculaire activiteiten, zoals stages en uitwisselingen, kan ik het aanraden om, als je de tijd hebt, naast de studie te werken. Daardoor kun je een goed beeld krijgen van wat voor soort werkzaamheden je leuk vindt en waar je goed in bent. Ik heb zelf bijvoorbeeld gewerkt als student assistent voor de Education Desk Social Sciences van de UvA. Hier heb ik veel geleerd over samenwerken met andere mensen en hoe belangrijk het is om je flexibel op te stellen.

Solliciteren en koffieleuten

Mijn huidige baan bij de EU heb ik gevonden door te solliciteren voor een EU-concours voor beleidsmedewerkers ("graduate administrators competition"), een procedure van een jaar met verschillende testen en beoordelingen. Nadat ik deze selectie met succes had doorlopen, kon ik solliciteren naar specifieke banen binnen de EU. Ik heb een aantal keren vergeefs gesolliciteerd op vacatures, maar op een gegeven moment werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en het resultaat is mijn huidige baan. Tijdens mijn zoektocht heb ik ook een aantal Nederlanders benaderd die al voor de EU werkten voor een kopje koffie, om meer te weten te komen over het soort mensen dat voor de EU werkt en een idee te krijgen van de inhoud van dat werk. Ik heb deze baan dus gevonden deels door het standaardproces van het opsturen van een CV en motivatiebrief en deels dankzij wat persoonlijke reclame door kennis te maken met verschillende mensen in het werkveld.

In deze baan bij de EU werk ik samen met mensen met allerlei verschillende nationaliteiten en achtergronden. Ik heb het gevoel dat Culturele antropologie mij hier goed op heeft voorbereid, met de openheid van geest en de nadruk op intercultureel begrip. De vakken over Europese politiek van Politicologie hebben mij een goede basis gegeven om aan de ontwikkeling en uitvoering van EU-beleid te werken.

Mijn advies aan studenten is om je tijd zo goed mogelijk te gebruiken om verschillende gebieden en (werk)omgevingen te ontdekken. Het is goed om een studie te doen die je echt interesseert, maar tegelijkertijd moet je realistisch zijn over wat toekomstige werkgevers van je zullen vragen. Als je je ook buiten je opleiding verder ontwikkelt en meer leert over jezelf in dat proces, dan zal dit je helpen in je leven na de universiteit.'