For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Toelating, inschrijving en matching

Politicologie

Toelating en inschrijven

Ben je na het lezen van de informatie enthousiast geworden over de bachelor Politicologie? Schrijf je dan op tijd in! Zie de onderstaande stappen die je moet doorlopen om je in te schrijven voor de opleiding.

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.

Lees meer over inschrijven met een buitenlandse vooropleiding

Inschrijfproces

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je Politicologie studeren. Een goede kennis van Engels, wiskunde en geschiedenis is van belang.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Met een hbo-propedeuse kun je een universitaire bachelor gaan doen. Vaak blijkt de bacheloropleiding aan de universiteit dan echter moeilijk. Beter is het om je hbo-bachelor te voltooien en gebruik te maken van een van de mogelijkheden om in te stromen in een universitaire master.

  Studenten van de HvA kunnen in een aantal gevallen tijdens hun hbo-bachelor al starten met een doorstroomprogramma. Voor veel masterprogramma’s kun je verder een schakeltraject volgen.

  Ook met een hbo-propedeuse moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen.

  Voor meer informatie kun je terecht bij de Education Desk  Social Sciences.

  Colloquium doctum

  Als je geen geldige vooropleiding hebt afgerond en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een toelatingsexamen doen: het  colloquium doctum

  Ook met een colloquium doctum moet je na inschrijving aan de UvA verplicht  matchen.

 • 3. Schrijf je in via Studielink

  Inschrijven voor een bacheloropleiding of masteropleiding gaat via Studielink. Je hebt hiervoor (als je in Nederland woont) een DigiD nodig.

  PLEASE NOTE: this information is only mandatory for applicants whose prior education was completed at a Dutch educational institution.

  Studielink

  Inschrijven voor een bachelor- of masteropleiding gaat via Studielink. Nadat je de inschrijving via Studielink hebt ingediend, ontvang je instructies over hoe je je aanmelding moet vervolgen. Woon je in Nederland, dan moet je in Studielink inloggen met je DigiD.

  Toelichting inschrijven Studielink

  • Inschrijfdeadlines checken
   Schrijf je je in voor een bachelor? Doe dit dan uiterlijk 1 mei via Studielink. Na 1 mei is inschrijven niet meer mogelijk, alleen nog in specifieke gevallen.
   LET OP: een aantal studies heeft eerdere inschrijfdata, dat zijn: AUC, Biomedische wetenschappen, Geneeskunde, Kunstmatige intelligentie, PPLE, Psychobiologie, Psychologie, Tandheelkunde. Bekijk de inschrijfdata van de selectieve bachelors.

  • Schrijf je je in voor een master? Check dan je opleiding voor de inschrijfdeadlines.

  • DigiD aanvragen
   Het is aan te raden je DigiD ten minste drie weken voor de inschrijfdeadline van je opleiding aan te vragen en te activeren.
  • Inloggen Studielink
   Ga naar Studielink en log in met je DigiD.
  • Persoonlijke gegevens invoeren/checken 
   Let goed op en check je gegevens.
  • Controle gegevens door Studielink
   Studielink controleert de door jou ingevulde persoons- en vooropleidingsgegevens en stuurt ze naar de UvA. Als je gegevens niet (allemaal) automatisch geverifieerd kunnen worden, vraagt Studielink je om bepaalde documenten op te sturen naar de UvA-Studentenadministratie. Vermeld bij correspondentie je studentnummer. Als je dat nog niet hebt ontvangen, vermeld dan je volledige naam en geboortedatum op de documenten. Ook de UvA stuurt je mails over de status van je inschrijving zolang je inschrijving nog niet definitief is.
  • Nieuwe inschrijving toevoegen
   Klik op 'Nieuwe inschrijving toevoegen'. Kies in het dropdownmenu voor de juiste opleiding. Wil je je voor meerdere studies inschrijven, dan moet je voor elke opleiding apart de inschrijfprocedure bij Studielink doorlopen.
  • E-mailadres in Studielink
   De UvA stuurt berichten over je inschrijving naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Zorg daarom altijd voor een actueel e-mailadres in Studielink.

 • 4. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 5. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Een juiste studiekeuze vergroot de kans dat je straks succesvol bent in je studie. Daarom is UvA Matching een essentieel onderdeel van de inschrijving voor een bachelor. Je maakt kennis met de opleiding en het onderwijs, nog voordat je echt gaat studeren, en test op die manier je studiekeuze.

  Aanmelding

  UvA matching vindt weer plaats in 2020 (data variëren). Na je inschrijving via Studielink (uiterlijk 1 mei) ontvang je een bericht met je UvAnetID, en kun je je via je persoonlijke Checklist inschrijving zelf aanmelden voor UvA Matching.

  Voor meer informatie neem contact op met de opleiding via de  Education Desk Social Science

  UvA Matching Politicologie: dinsdag 9 juni 2020

  Zelfstudie: lezen literatuur in de digitale leeromgeving Canvas, ter voorbereiding op het hoorcollege, de werkgroep en het tentamen.

  Matching op locatie, verplichte aanwezigheid bij alle onderdelen.

  Locatie: UvA, Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV Amsterdam

  Programma:

  • 11.00-13.00 Hoorcollege
  • 13.00-17.00 Werkgroepen, kennismaking en informatiebijeenkomst
  • Vanaf 16.00 Afsluiting met Machiavelli (studievereniging van Politicologie)

  Tussen 10 en 16 juni:

  • Online tentamen, 2 uur, individueel starten en afronden.

  Na de Matching volgt een adviesbrief. Dit advies, dat wordt gebaseerd op de uitslag van het tentamen, is niet bindend. Echter, het wordt sterk aangeraden om je studiekeuze te heroverwegen indien het advies negatief is.

  Informatie

  Na je aanmelding voor de UvA Matching, ontvang je begin mei een uitnodiging voor de digitale leeromgeving Canvas. Hier vind je alle benodigde informatie over de Matching, zoals de voorbereidende literatuur, de exacte locatie, en het tentamen.

  Bijzonderheden

  Heb je een functiebeperking (bijv. dyslexie) of een chronische ziekte waardoor je speciale voorzieningen nodig hebt, neem dan contact op met de Education Desk Social Sciences.

  Let op:
  Neem een geldig identificatiebewijs mee (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

  Vragen?

  Voor vragen omtrent de Matching kun je contact opnemen met de onderwijsbalie van Sociale Wetenschappen via edss@uva.nl of 020-525 3777.

  Bijzonderheden

  Heb je een functiebeperking (bijv. dyslexie) of een chronische ziekte waardoor je speciale voorzieningen nodig hebt, neem dan even contact op met de opleiding.

  Let op:
  Neem een geldig identificatiebewijs mee (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 6. Betaal het collegegeld

  Je bent pas ingeschreven als je aan zowel de inschrijf- als de betalingsverplichting hebt voldaan (en je bent toegelaten tot de opleiding in geval van een selectie/numerus fixus).

  • Controleer altijd bij je opleiding of je je apart moet inschrijven voor vakken (de uiterlijke datum van inschrijving voor vakken kan al vóór 1 september of 1 februari liggen!).
  • Pas wanneer je bent ingeschreven, kun je gebruikmaken van de onderwijs- en studentenvoorzieningen en tentamens afleggen.
  • Studielink houdt je tussentijds op de hoogte van de status van je inschrijving.

  Lees meer over betaling van het collegegeld