For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Leire Honold

Anders dan op de middelbare school

Scholieren denken vaak dat ze bij de studie scheikunde alleen maar gaan rekenen met mol en concentraties, maar dit is eigenlijk niet zo. Scheikunde op de universiteit is heel anders, je leert namelijk voorspellen wat er gebeurt met moleculen. Eigenlijk maakt alles met betrekking tot scheikunde me nieuwsgierig! Waarom en hoe dingen reageren vind ik super interessant. Ik vind het vooral leuk om te kijken of ik mijn nieuwe kennis kan koppelen aan dingen die ik om me heen zie.

Het leukste vak

Het leukste vak vond ik Organische Chemie. Je leert in dit vak hoe moleculen gemaakt worden. Het was voor mij een hele nieuwe manier van omgaan met leerstof, als een soort puzzel. Het meest bijzondere aan dit vak vond ik dat ik echt heb leren vooruit te denken over hoe een reactie zou verlopen. Daarnaast vond ik het vak Chemie en Licht erg interessant. Dit is een vak waarbij we zelf een licht of kleur maken, en je daarbij je eigen lab-procedure mag bedenken. Ik vind de studie fantastisch, maar het kost wel veel tijd. Daarom is het belangrijk dat je scheikunde echt leuk vind.

Een studiekeuze maken

Mijn tip voor het studiekeuzeproces is dat je je gevoel achterna moet gaan, en af en toe een studie moet bekijken die misschien wat minder interessant lijkt. Het belangrijkste is dat je het idee hebt dat je bij een bepaalde studie je op je plek gaat voelen. Verder zijn er zo veel studies, laat je vooral verrassen door ook naar voorlichtingen te gaan van minder voor de hand liggende studies. Met scheikunde kan ik later echt alle kanten op, van werken bij het rijksmuseum tot aan werken bij iets als waterzuivering of forensisch onderzoek. Alle deuren staan open.