For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Eerdere sprekers in de Chemistry tour

Een onderdeel binnen het tutoraat scheikunde is de ‘Chemistry Tour', waarbij je kennismaakt met spraakmakende chemici en hun baanbrekende onderzoek.

In het collegejaar 2017-2018 kwam Nobelprijswinnaar prof. Ben Feringa (2016) naar het Science Park voor deze bijzondere en inspirerende ontmoeting met studenten. In 2015-2016 sprak  prof. W.E. Moerner, Nobelprijswinnaar in 2014, met de studenten en in 2014-2015 ontvingen wij Nobelprijswinnaars Arieh Warshel (2013) en Roald Hoffmann (1981).

Collegejaar 2017-2018

Bekijk onderstaande video voor een korte impressie van het interview met prof. Ben Feringa.

Ben Feringa Nobelprijs winnaar 2016

Prof. Ben Feringa

Ben Feringa is een van de meest vooraanstaande wetenschappers op het gebied van chemie. Samen met Jean Pierre Sauvage en Sir Fraser Stoddart vormde prof. Ben Feringa een gouden trio en won hij de Nobelprijs voor de chemie in 2016. Hij ontving de prijs voor zijn werk naar het ontwerp en de synthese van nanomotoren. Niet alleen wordt hij zeer gewaardeerd voor zijn onderzoek, hij staat ook bekend om zijn enthousiaste lezingen en als ​​echte mentor voor zijn studenten.

 

Collegejaar 2015-2016

Bekijk de tips die W.E. Moerner aan de eerstejaars studenten gaf.

Prof. William Moerner, Photo: Linda A. Cicero, Stanford News Service
William Moerner. Foto: Linda A. Cicero, Stanford News Service

Prof. W.E. Moerner

Prof. William E. Moerner (1953) kreeg samen met Eric Betzig en Stefan Hell in 2014 de Nobelprijs voor scheikunde 'voor het ontwikkelen van van super-opgeloste fluorescentie microscopie'. Moerner leidt The Home of Single-Molecule Spectroscopy aan Stanford Universiteit (VS). Hij gebruikt de in zijn groep ontwikkelde technieken om chemische, biologische en fysische fenomenen te bestuderen.

The Moerner Lab

Collegejaar 2014-2015

Kijk voor een impressie naar onderstaande video. 

Loading video..
Prof. dr. Arieh Warshel
Prof. dr. Arieh Warshel

Prof. dr. Arieh Warshel

Prof. dr. Arieh Warshel (1940) won de Nobelprijs voor de Scheikunde in 2013, samen met Martin Karplus en Michael Levitt. Het drietal ‘bracht het experiment naar cyberspace’, aldus het Nobelprijscomité. Dankzij hun werk kunnen chemici vandaag de dag reacties tot in detail doorrekenen en met de computer modelleren. Dat is van belang voor nieuwe geneesmiddelen, betere zonnecellen en efficiënte chemische processen. Warshel is zelf vooral bekend van de computersimulatie van biologische systemen. Hij is momenteel hoogleraar in de Chemie en Biochemie aan de University of Southern California (Los Angeles, VS).

University of Southern California

Prof. dr. Roald Hoffmann

Prof. dr. Roald Hoffmann (1937) won de Nobelprijs voor de Scheikunde in 1981 voor zijn bijdrage aan theorieën over het verloop van chemische reacties. Hij deelde de prijs met de inmiddels overleden Japanse chemicus Kenichi Fukui. Hoffmann noemt zijn werk 'toegepaste theoretische chemie' omdat hij er van overtuigd is dat juist de combinatie van experiment en modellering tot een beter begrip van chemische reacties leidt. De 77-jarige chemicus is als emeritus hoogleraar nog steeds actief als leider van een onderzoeksgroep bij Cornell University (Ithaka, Verenigde Staten).

Website Roald Hoffmann