For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL

Astrid Druijff: 'Als ‘ambtenaar’ herkende ik bijna alles uit de studie terug'

Sociale geografie en Planologie

"Wat mij het meeste aantrekt aan de studie is de veelzijdigheid aan onderwerpen die aan bod komen: sociale geografie, verkeerskunde, stedenbouwkunde, economie, bestuurskunde, sociologie."

FMG Sociale Geografie en Planologie Astrid Druijff
Astrid Druijff

Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door steden. Ik was een jaar of 5 toen mijn ouders mij voor het eerst meenamen naar Amsterdam. NEMO had net de deuren van haar gloednieuwe locatie aan het Oosterdok geopend. Terwijl de trein via het Oosterdokseiland het Centraal Station binnenreed, konden de vele kinderen in de coupé hun enthousiasme over het spectaculaire museum nauwelijks verbergen. Behalve ik. Ik zat vol verbazing met mijn neus tegen het raam aangeplakt. Probeerde alles wat ik zag te begrijpen. Trams, auto´s, bussen, boten, overal fietsers. Moderne appartementencomplexen, historische kerken, pakhuizen uit de Gouden Eeuw, geschiedenis en toekomst zij aan zij. Hoe komt het dat er zoveel dingen in de stad gebeuren, maar niks op elkaar botst? Waarom is elk gebouw verschillend, maar past alles toch in elkaar? Wat zouden alle mensen in Amsterdam gaan doen vandaag? Het heeft mijn ouders nog de nodige moeite gekost om mij bij het venster weg te plukken en NEMO in te krijgen.

Fascinatie voor ruimte

Voor iedereen met een fascinatie voor de ruimte om zich heen, is planologie een heel interessante studie. Je bestudeert en reflecteert op allerlei theorieën en methoden om de ruimte in te richten. Niet alleen in Amsterdam maar ook in Groningen, op Texel, in de Randstad of in heel Nederland. Zelfs internationale gebieden zoals Londen of Zuidwest-China worden niet buiten beschouwing gelaten.

Veelzijdigheid

Wat mij het meeste aantrekt aan de studie is de veelzijdigheid aan onderwerpen die aan bod komen: sociale geografie, verkeerskunde, stedenbouwkunde, economie, bestuurskunde, sociologie. In het verplichte vakkenpakket leer je dan ook over de geschiedenis van ruimtelijke planning in Nederland, vervoersmodellen, vastgoedinvesteringen en bestemmingsplannen, mondialisering en sociale en ruimtelijke segregatie. 

Vrije keuzes

Daarnaast zit er in de studie nog een vrije keuzeruimte, die je kunt invullen precies zoals jij het wilt. De mogelijkheden bij planologie aan de UvA zijn heel ruim. Als je – zoals ik – nog niet precies weet welke kant je op wilt, is dit erg fijn. Je kunt je gaan verbreden of verdiepen aan een Nederlandse universiteit, maar je kunt er ook voor kiezen om een semester in het buitenland te gaan studeren. Ik heb uiteindelijk besloten om een semester lang vakken te volgen aan een buitenlandse universiteit en ik ben erg benieuwd!

Praktische zaken

Een ander kenmerk van planologie is dat het ook een praktische studie is. Naast theorie is er veel ruimte voor praktijk. We doen individuele praktijkonderzoeken maar ook veldwerk in groepen. Bij planologie leer je cartografische vaardigheden, zodat je de resultaten van je onderzoek kunt verwerken in thematische kaarten die je ook in de atlas terugvindt.

De stad voor de planoloog

De veelzijdigheid en het praktische aspect van de studie bereidt je voor op je latere loopbaan. Ik heb vier maanden een werkstage gedaan bij het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en herkende bijna alles uit de studie terug in mijn werkzaamheden als ´ambtenaar´!

En last but not least is het ontzettend leuk om aan de UvA te studeren. Midden in Amsterdam, een stad waar voor elke planoloog zoveel is te ontdekken!