For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL

Joost Nussy: 'Vraagstukken over 'ruimte' blijven altijd actueel'

Sociale geografie en Planologie

Van kleins af aan ben ik geïnteresseerd geweest in atlassen, stadsplattegronden en keek ik naar landschappen vanuit de trein. Ik vroeg mezelf af wat ik hiermee verder wilde gaan doen. Toen ik van de studie Sociale Geografie en Planologie hoorde wist ik het direct: deze studie wil ik gaan doen!

FMG Sociale geografie en Planologie Joost Nussy
Joost Nussy

Praktische studie

Sociale geografie en Planologie is een zeer praktische studie. Het is een universitaire bachelor  met veel theorie, maar bevat daarnaast ook vele excursies. Zo hebben we gekeken naar stedenbouwkundige veranderingen in de Bijlmer en naar de woningmarktveranderingen in het Oostelijk Havengebied. Deze excursies verlevendigen de stof die je leert in de collegezalen. Er zijn ook cursussen die compleet in het teken staan van een praktische opdracht/onderzoek. Aan het einde van het eerste studiejaar kregen we een casus waarbij we een leegstaand gebied moesten herbestemmen. In mijn tweede studiejaar hebben alle geografen een onderzoek uitgevoerd naar de houding ten opzichte van de asielzoekers in het Friese Burgum.

Samenwerken

Ik vind het positief dat je bij deze studie veel samenwerkt. Het samenwerken aan papers en opdrachten maakt je betrokken met je studiegenoten. De opleiding is relatief  klein met zo’n 100 á 150 eerstejaarsstudenten. Met plezier ging ik dan ook altijd naar colleges, omdat je vrijwel iedere student kent. Het eenheidsgevoel wordt versterkt door de Studievereniging Sarphati, die interessante educatieve activiteiten aanbiedt, zoals een fietstocht langs moderne architectuur in Rotterdam en het ontdekken van de historische ontwikkeling van Keulen. Sarphati organiseert ook reizen, liftwedstrijden, pubquizen en een wekelijkse woensdagborrel om 5 uur in stamcafé de Krater.

Vrijheid

Vrijheid is een belangrijk onderdeel van de studie. Iedere student kan zijn of haar interesse volgen en een studierichting kiezen zoals  Politieke/Economische geografie, Stadsgeografie, International Development studies en Planologie. Daarnaast kun je  vakken volgen bij andere studies of zelfs aan andere universiteiten. Bij het  scriptieproject bepaal je je eigen onderzoek. Vanuit mijn persoonlijke interesse in de Molukse gemeenschap, heb ik de identiteitsbeleving Molukse jongeren in Assen (DR) bestudeerd.

Studeren in het buitenland

Na deze scriptie lag er nog één obstakel in de weg voor de voltooiing van mijn bachelor: de verplichte buitenlandervaring. Je hebt veel vrijheid in hoe je dit invult. In januari wordt er altijd een onderzoeksreis aangeboden; in eerdere jaren ging die naar Kaapstad, Istanbul, Maleisië en Barcelona. Zelf koos ik ervoor  om een semester te studeren aan de universiteit van Praag. Dit was een onvergetelijke ervaring en was een geweldige afsluiting van mijn bachelor.

Altijd actueel

Tenslotte ben ik er van overtuigd dat deze studie heel waardevol is. Sociale geografie en Planologie buigt zich over vraagstukken over het optimaal indelen van de ruimte. Deze vraagstukken zullen altijd actueel blijven. Vaak krijg ik de vraag wat ik na deze studie wil gaan doen. Op dit moment weet ik dat nog niet, maar wat het ook zal worden: ik kan met een zeer positief gevoel terugkijken op deze bachelor!