For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL

Sannah Nagelkerken: 'Geografen en planologen kom je in bijna elke werksector tegen'

Sociale geografie en Planologie

"De brede kennis en capaciteit om verschillende problematiek vanuit verschillende perspectieven te benaderen biedt juist veel kansen op de arbeidsmarkt: geografen en planologen kom je in bijna elke werksector tegen."

FMG Sociale geografie en Planologie Sannah Nagelkerken
Sannah Nagelkerken. Foto: Coco Plooijer

Op de middelbare school wist ik zeker dat ik, na het behalen van mijn diploma, een half jaar naar het buitenland wilde. Van mijn studiekeuze was ik daarentegen nog helemaal niet zeker. Daarom bood het tussenjaar een uitgelezen kans om de wereld te ontdekken. Terug in Nederland, bleven alle indrukken van de reis nog maandenlang in mijn hoofd rondspoken. Ik besefte dat ik meer wilde doen met de ervaringen en kennis over culturen, economie en politiek die ik tijdens het reizen had leren kennen. Sociale geografie en Planologie beantwoordde aan deze zoektocht naar een studie die te maken had met deze interesses. Ik schreef me in aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Goed geslaagd

Een academische opleiding kent altijd een theoretische leerweg. De kunst is, mijns inziens, altijd de link tussen deze theorie en de praktijk te vinden. Hierin is de opleiding Sociale geografie en Planologie goed geslaagd. Ook in mijn vrije tijd hield ik mij steeds meer bezig met sociale en economische dynamieken van de stad; hoe deze zich verhouden tot de ruimte waarin we ons begeven (geografie) en op welke manier middels planning kan worden ingespeeld op veranderingen en manieren om het stedelijk klimaat te verbeteren (planologie).

Veilig en welkom

De studieomgeving is een van de belangrijkste aspecten van het studeren. Als een student zich veilig en welkom voelt in het nieuwe studentenleven ben ik ervan overtuigd dat dit ook het studeren ten goede komt. Vanaf dag één voelde ik mij vertrouwd op de Universiteit van Amsterdam. Studievereniging Sarphati, een kleine maar zeer actieve vereniging, zorgt dat elke student zich thuis voelt. Zij biedt een combinatie van sociale maar ook educatieve/carrière-gerichte activiteiten aan. Hierdoor wordt er een brug geslagen tussen de student en de toekomstige carrière. Maar bovenal biedt de goede samenwerking tussen de vereniging en de opleiding een goede ondersteuning tijdens het studeren.

Goede kansen

In het begin was ik sceptisch over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, doordat Sociale geografie en Planologie zich niet specialiseert in één studiegebied. Nu besef ik me dat juist het diverse aanbod aan vakken aan benaderingen mij een genuanceerde en kritische blik hebben bijgebracht. Deze brede kennis en capaciteit om verschillende problematiek vanuit verschillende perspectieven te benaderen biedt juist veel kansen op de arbeidsmarkt: geografen en planologen kom je in bijna elke werksector tegen.

Leuke keuzes

Het belangrijkste wat ik aankomende studenten wil meegeven is: oriënteer je vroegtijdig op de studie door het bijwonen van introductiedagen en loop vooral één of meer dagen mee met een student. En: wees niet bang om de verkeerde studiekeuze te maken. Universiteiten hebben een breed aanbod aan keuzevakken en mogelijkheden om zijtrajecten te volgen. Bovendien maakt je studie nog onderdeel uit van de zoektocht naar je uiteindelijke baan, het legt absoluut niets vast. Met een studie binnen het maatschappelijke domein, zoals Sociale geografie en Planologie, kan je alle kanten uit. Zolang je maar keuzes maakt omdat je het leuk vindt en niet omdat het moet!