For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL

Islam in Europa

De islam en Europa hebben een veel langere geschiedenis dan menigeen zich realiseert. In delen van het huidige Spanje, de Balkan en Oost-Europa leefden in de middeleeuwen al islamitische bevolkingsgroepen; moslims behoren er tot de oorspronkelijke inwoners.

Ook na de middeleeuwen maakten moslims deel uit van Europese (koloniale) rijken. Na de Tweede Wereldoorlog, maar ook begin 21ste eeuw kwamen moslims als (arbeids)migranten en politieke vluchtelingen naar verschillende Europese landen.
Lange tijd was het beeld dat in het moderne Europa religie steeds meer uit de openbaarheid zou verdwijnen en vooral een privézaak zou worden. Deze verwachting is niet uitgekomen: religie is nadrukkelijk in de publieke sfeer aanwezig gebleven. De toegenomen zichtbaarheid van de islam heeft veel discussie losgemaakt, bijvoorbeeld over de rol van islamitisch onderwijs, religieuze kleding, uitingen van imams over de positie van vrouwen en homoseksualiteit en het verband tussen islam en geweld. In deze module worden het wetenschappelijke debat over de geschiedenis van de islam in Europa en de hedendaagse discussies over de islam, uitgebreid behandeld. 

Docent

dr. M.J.M. (Martijn) de Koning

Docent-coördinator

Data, tijd, locatie en prijs

  • 27 september t/m 10 december 2020
  • donderdag van 15.00-18.00 uur
  • online
  • cursusprijs: € 250 / 225 (AUV-leden)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands 
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum 10 dagen voor aanvang van het college (plaatsing op basis van beschikbaarheid)

Literatuur

Gedeelten uit:

  • R.Tottoli, ed.: Routledge Handbook of Islam in the West. Londen: Routledge 2015 (online beschikbaar via de UB)
  • J.Cesari, ed.: The Oxford Handbook of European Islam. Oxford: Oxford UP 2014 (online 2015) (online beschikbaar via de UB)
  • Losse artikelen (worden nog bekendgemaakt)

Aanbevolen:

  • Douwes, D., M. de Koning, W. Boender (red.), Nederlandse moslims. Van migrant tot burger, Amsterdam 2005
  • Vellenga, S.J. (e.a.) (red.), Mist in de polder. Zicht op ontwikkelingen omtrent de islam in Nederland, Amsterdam: Aksant 2009
  • Burchardt, M, I. Michalowski (eds.), After integration: Islam, conviviality and contentious politics in Europe, Wiesbaden: Springer 2015

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Islam in Europa
Mode
Credits 0 ECTS, 15 weeks
Language of instruction Dutch
Starts in September