For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

UvA IDEAs

voor en door UvA-studenten met een functiebeperking

UvA IDEAs (voorheen: Student Disability Platform) is een platform dat gerund wordt door studenten met een functiebeperking die zich inzetten voor een toegankelijke en inclusieve UvA.

Het logo van UvA IDEAs, , een stralend lichtpeertje en afbeeldingen die gerelateerd zijn aan functiebeperking.

Doel 

IDEAs is een acroniem voor Inclusivity, Disability, Equity, Accessibility for and by students. 

Het platform heeft zich jarenlang vol passie ingezet voor een toegankelijke en inclusieve universiteit waar elke student, ongeacht diens functiebeperking en/of chronische ziekte, succesvol en fijn kan studeren. Het platform houdt zich onder andere bezig met de volgende zaken:  

  • Het creëren van bewustzijn omtrent studeren met een functiebeperking en/of chronische ziekte 
  • Het geven van voorlichtingen en advies aan studenten en medewerkers.  
  • Het waarborgen van de belangen van studenten met een functiebeperking of chronische ziekte binnen de beleidsvoering van de UvA.  
  • Het verbeteren van de (fysieke) toegankelijkheid van universiteitsgebouwen.  
  • Het signaleren van eventuele problemen op het gebied van inclusiviteit en toegankelijkheid.  

Ook is het platform een aanspreekpunt voor studenten met een functiebeperking en/of chronische ziekte die tegen problemen aanlopen binnen de UvA en vormt het zo een brug tussen student en universiteit.

Voor wie zijn we er?  

We zijn er voor alle studenten met een functiebeperking en/of chronische ziekte. Heb je een vraag over studeren met een functiebeperking en/of chronische ziekte en weet je niet aan wie je de moet stellen? - geen paniek, wij helpen je uit de brand! Ontmoet je graag andere gelijkgestemden om te praten over inclusiviteit, gelijkheid en toegankelijkheid, dan is UvAIDEAs er voor jou!     

Let wel: indien je vragen hebt over voorzieningen, studieprogramma of andere zaken die direct met je studie en faciliteiten te maken hebben, kun je terecht bij de studieadviseur van jouw opleiding en indien nodig, een studentendecaan. Meer informatie vind je op de website 'Studeren met een functiebeperking'.

De leden van UvA IDEAs

  1. Maurits: Geschiedenisstudent, ik zet mij vooral in voor fysieke toegankelijkheid. Buiten mijn werk en studie bij de UvA schrijf ik voor Gaykrant en WijRollen. Voornaamwoorden: hij/hem.
  2. Demi: student Culturele Antropologie en Religiewetenschappen. Voornaamwoorden: zij/haar.

De IDEAs klankbordgroep  

We zijn ons ervan bewust dat het team van IDEAs niet de ervaring van de gehele studentenpopulatie met een functiebeperking, chronische ziekte of andere ondersteuningsvraag kan vertegenwoordigen. Omdat IDEAs de ervaring van zoveel mogelijk studenten wil representeren, en de mening van zoveel mogelijk studenten wil meenemen in de projecten waar we mee bezig zijn, is er de IDEAs Klankbordgroep waar studenten lid van kunnen worden.  

Wat is de klankbordgroep?

De klankbordgroep bestaat uit een Whatsappgroep met studenten die zelf ervaring hebben met studeren met een functiebeperking en of chronische ziekte of andere ondersteuningsvraag, en op basis hiervan mee willen denken en praten over onderwerpen omtrent toegankelijk en inclusief onderwijs aan de UvA.  

De klankbordgroep heeft drie hoofdfuncties:  

  • Ervaringsdeskundigen: De klankbordgroep geeft UvA IDEAs de mogelijkheid om de expertise van studenten in te schakelen voor verschillende projecten of vraagstukken omtrent het beleid van de UvA. Op deze manier wordt de stem van ervaringsdeskundigen meegenomen in universitaire beleidsvoering die betrekking heeft op studeren met een functiebeperking en/of chronische ziekte.  
  • Brug tussen student en universiteit: De klankbordgroep vormt een brug tussen de studentenpopulatie en rest van de UvA. Wanneer studenten tegen problemen of vragen aanlopen omtrent toegankelijk en inclusief onderwijs, kunnen ze dit via de klankbordgroep melden bij het team van IDEAs. Het team kan deze vragen of problemen weer direct doorspelen naar relevante personen en instanties binnen de UvA.  
  • Verbinding: Tot slot is de klankbordgroep ook een plek waar studenten onderling met elkaar in contact kunnen komen, en ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen.

Deelnemen aan de klankbordgroep is op geheel vrijwillige basis. Studenten mogen zelf bepalen hoe actief hun rol binnen de groep is, en aan welke projecten of vraagstukken ze een bijdrage willen leveren.

Hoe word ik lid? 

Klinkt de klankbordgroep als iets voor jou? Stuur ons een berichtje op ideas-sts@uva.nl waarin je kort wat vertelt over jezelf en uitlegt waarom je lid zou willen worden, dan zorgen wij dat je toegang krijgt tot de Whatsappgroep! De voertaal in de groep is – vanwege een aandeel internationale studenten – doorgaans Engels.

Contact