Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Politicologie

Breed, divers en internationaal

Politicologie aan de UvA wordt gekenmerkt door een breed perspectief op politieke processen die plaatsvinden op lokaal, nationaal, Europees en globaal niveau. In het onderzoek en onderwijs komt het hele scala aan deelgebieden, theorieën en onderzoeksmethoden van het vakgebied aan bod.

Politicologie

Bij politicologie aan de UvA wordt onderzocht welke invloed huidige sociale, economische en politieke transformaties hebben op lokaal, nationaal, Europees en globaal bestuur. Er wordt gekeken naar interacties tussen het politieke systeem, de economie en de samenleving, met een kritische blik op democratische verantwoording, representativiteit en legitimiteit van het moderne bestuur, ook met het doel deze zaken te verbeteren.

Onderzoek

Onderzoek Politicologie is georganiseerd in 3 programmagroepen (die onderdeel zijn van het Amsterdam Institute for Social Science Research):  

  1. Uitdagingen voor democratische vertegenwoording: over de voorwaarden onder welke regeringen stabiliteit kunnen behouden en de basisprincipes van democratische verantwoordelijkheid, representatie en legitimiteit kunnen beschermen.
  2. Transnationale configuraties, conflict en bestuur: over conflict, van buurtniveau tot burgeroorlog, en bestuur en transformaties in de institutionele vormen van en relaties tussen staten, organisaties, civil society, markten en kennisinfrastructuur.  
  3. Politieke economie en transnationaal bestuur: over de voortgaande transformatie van politiek en economisch beleid in en voorbij staten.

Geinteresseerd in een PhD in politicologie?

Voor vragen over een promotietraject kun je terecht bij het onderzoeksinstituut: aissr@uva.nl. Of ga naar de AISSR website.

Onderwijs

De Universiteit van Amsterdam biedt diverse bachelors en masters in Politicologie aan, evenals zomerprogramma's gerelateerd aan Politicologie.

Bacheloropleidingen

Schakelprogramma

Het schakelprogramma Politicologie is speciaal ontwikkeld voor hbo‐ en wo-afgestudeerden van aan Politicologie verwante opleidingen en die de master Politicologie willen volgen.

Masteropleidingen

Research masteropleidingen

Zomerprogramma's

Daarnaast worden er korte en intensieve Engelstalige zomer en winterprogramma's rond specifieke thema's aangeboden waaraan de discipline ook haar bijdrage levert.

Contact

Roeterseilandcampus 
Nieuwe Achtergracht 166 
1018 WV Amsterdam
Telefoon: +31 20 5252169 
E-mail: sec-pol-fmg@uva.nl

 

mw. prof. dr. M.E. (Marlies) Glasius

Afdelingsvoorzitter

Roeterseilandcampus - gebouw B/C/D (ingang B/C)
Roeterseilandcampus - gebouw B/C/D (ingang B/C)

Ruimte Locatie

Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam

Medewerkers

Politicologie - wetenschappelijke staf