EN

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Wybren Jan Buma en Mark Koenis op phys.org

Wetenschapssite phys.org heeft het nieuws uit de groep van hoogleraar Wybren Jan Buma (UvA-HIMS) rondom een nieuwe methode voor het bepalen van chiraliteit van moleculen opgepikt. Promovendus Mark Koenis komt aan het woord over het onderzoek.

2 september, phys.org

Emily Petroff in De Volkskrant

Sterrenkundige Emily Petroff (UvA-API) geeft in De Volkskrant duiding bij het nieuws dat een nieuwe Canadese telescoop het raadsel van ultrakorte radio-flitsen moet gaan oplossen. Op dit moment is nog niet bekend hoe deze flitsen in het heelal ontstaan.

1 september, De Volkskrant

Zwaartekrachtsubsidie voor Harro Bouwmeester

Harro Bouwmeester, hoogleraar aan het UvA Swammerdam Instituut for Life Sciences, geeft leiding aan een consortium dat een Zwaartekrachtsubsidie van 20 miljoen euro ontvangt van de Nederlandse overheid. Het consortium gaat met het geld onderzoek doen naar het microbioom op en rond de wortels planten, met als uiteindelijke doel planten stressbestendiger te kunnen maken.  Diverse (vak)media besteden hier aandacht aan.

30 augustus, Algemeen Dagblad

30 augustus, Het Parool

30 augustus, SeedQuest

Masterstudent Rico Visser in KIJK

Het is een raadsel hoe uit de chaotische oertijd van ons zonnestelsel een stelsel is ontstaan waarin planeten dezelfde kant op draaien én roteren. Sterrenkundigen van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde hebben een nieuwe verklaring gevonden voor dit fenomeen. Maandblad KIJK spreekt erover met Rico Visser, die voor zijn masteronderzoek aan dit project werkte.

28 augustus, KIJK

Rik Helwegen in Trouw over eerlijke algoritmen

Kan een algoritme ‘eerlijk’ zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het gebruiken van gevoelige persoonsdata voor voorspellingen over gedrag? Rik Helwegen is recent afgestudeerd aan de UvA-master kunstmatige intelligentie, en komt in dagblad Trouw uitgebreid aan het woord over dit onderwerp.

27 augustus, Trouw

Henkjan Honing in De Volkskrant

Muziek aan hebben tijdens een operatie zou pijnstillend werken voor de patiënt. Maar, is dat echt zo? De Volkskrant dook voor hun factcheck-rubriek in deze claim, en sprak onder meer met hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC).

23 augustus, De Volkskrant

Folia over hoge zelfcitatie-scores onder UvA sterrenkundigen

Sterrenkundigen blijken uit een recent onderzoek vaak hun eigen eerdere publicaties aan te halen in nieuwe wetenschappelijke publicaties. Vijf astronomen van de UvA behoren volgens het onderzoek tot deze massale zelf-citeerders. Folia duikt in de kwestie, en Ralph Weijers (directeur van UvA-API) legt uit waarom het niet zo vreemd is als het op het eerste gezicht misschien lijkt.

22 augustus, Folia

Piet Verdonschot in Het Parool

Dagblad Het Parool sprak hoogleraar Piet Verdonschot (UvA-IBED) in verband met Wereldmuggendag.

20 augustus, Het Parool

Kennislink over Lowlands Science project Chris Slootweg

Chris Slootweg stond dit jaar met een team studenten op festival Lowlands. Hun doel: urine inzamelen, en kijken of er bruikbare grondstoffen uit te halen vallen, ook als bezoekers drugs gebruiken. De website Kennislink besteed aandacht aan deze en de andere wetenschapsprojecten op Lowlands.

19 augustus, Kennislink

Daniel Bonn in The Washington Examiner over drijfzand

Vroeger kwam het vaak voor in avonturenfilms: helden die dreigden ten onder te gaan in drijfzand. Waarom zien we dit zo weinig meer? En hoe gevaarlijk is drijfzand eigenlijk echt? The Washington Examiner duikt in deze kwestie en spreekt onder meer met expert Daniel Bonn (UvA-IoP).

6 augustus, The Washington Examiner