EN

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Jasper de Goeij in De Volkskrant

De Volkskrant bericht dat het ‘dode’ koraal in de Middellandse Zee lijkt te herstellen. Een van de experts die aan het woord komt is Jasper de Goeij (UvA-IBED).

13 oktober, De Volkskrant

Albert Tietema in Financieele Dagblad

Het Financieele Dagblad heeft een artikel over de kritiek op het RIVM in spelende stikstofkwestie. In het stuk wordt onderzoek van UvA-bioloog Albert Tietema aangehaald.

10 oktober, Financieele Dagblad

Veel media-aandacht voor 'Nationale AI Coalitie’

Tal van media besteden deze week aandacht aan de 'Nationale AI Coalitie’, het actieplan van de overheid en bedrijfsleven om AI in Nederland te stimuleren. De UvA is hier nauw bij betrokken, en in diverse media kwamen prominente UvA hoogleraren als Maarten de Rijke en Max Welling (beide UvA-IvI) aan het woord over de plannen. NRC Handelsblad geeft een overzicht van de plannen; RTLZ focust op de rol van het bedrijfsleven; het Financieele Dagblad noemt de plannen ‘afwachtend’.

8 oktober, NRC Handelsblad

8 oktober, RTLZ

8 oktober, Financieele Dagblad

Gianfranco Bertone in NRC Handelsblad

Gianfranco Bertone (UvA-IoP) duidt in NRC Handelsblad de Nobelprijs voor Natuurkunde van dit jaar.

8 oktober, NRC Handelsblad

Erik Verlinde bij BNR Radio

Op 8 oktober stond de rubriek ‘Ask me anything’ van BNR Nieuwsradio in het teken van de natuurkunde. Te gast was Erik Verlinde (UvA-IoP). BNR sprak hem over de quantumcomputer, snaartheorie, zwaartekrachtgolven en over de invloed van natuurkunde op onze mobieltjes, robots en andere technologie.

8 oktober, BNR Nieuwsradio

Aandacht voor 'vogelradar' van IBED onderzoekers

Dagblad van het Noorden en Omroep Groningen besteden aandacht aan onderzoek van UvA-IBED naar de aanvliegroute van vogels bij windparken in de Eemshaven. Het onderzoek moet uitwijzen hoe stilstand van de windturbines zo kan worden gepland dat het aantal vogelslachtoffers zoveel mogelijk wordt ingeperkt.

7 oktober, Dagblad van het Noorden

1 oktober, Omroep Groningen

Rens Bod in AD/New Scientist rubriek Eureka

Rens Bod (ILLC) werd geïnterviewd voor de rubriek Eureka in het AD/New Scientist, waarin de vraag centraal staat 'Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt?'

5 oktober, New Scientist

Gerard Oostermeijer Omroep Gelderland-programma BuitenGewoon

Gerard Oostermeijer (IBED) komt in het Omroep Gelderland-programma BuitenGewoon aan het woord over de besanjelier, een plant die alleen in de Gelderse bossen groeit. De plant is getroffen door een schimmelinfectie en dreigt te verdwijnen.

5 oktober, Omroep Gelderland

Jan van Maarseveen bij DWDD

Jan van Maarseveen gaf bij DWDD een college over stikstof, naar aanleiding van de huidige discussie over het Nederlandse stifstofbeleid.

DWDD, 4 oktober

Stationslab bij BNR en Utrechtse media

Neurowetenschapper en docent Tonny Mulder werd door BNR geïnterviewd over het stationslab op Utrecht Centraal, waar een groep studenten van de opleiding Psychobiologie tijdens het Weekend van de Wetenschap het effect van wachtruimten op gemoedstoestand onderzochten. Ook diverse Utrechtse media besteedden aandacht aan het Stationslab.

4 oktober, BNR

4 oktober, DUIC